2024. május 6., hétfő

Főállásban polgármester

Maglai Jenő nem vállalja a VMSZ helyi szervezetének elnöki pozícióját

Újra magyar polgármestere van Szabadkának. A felelősség nagy, a lehetőségek korlátozottak, az idő viszont rövid a következő választásokig, hogy az új városvezetés eredményeket tudjon felmutatni a választópolgároknak, ennek ellenére Maglai Jenő szerint elég idő ez arra, hogy az elkezdett projektumokat befejezzék, illetve komoly terveknek lássanak neki. Ő azonban sokkal hatékonyabb és erőteljesebb munkára számít, mint arra a korábbi időszakban példa volt. Mint mondta, a jelenlegi koalíciós partnerekkel is jobb viszonyra és termékenyebb munkára számít. Az új polgármesterrel tegnap, első munkanapján beszélgettünk.

Mi lesz az első, amit ma megtesz?

– Átveszem a munkakötelezettségeket a volt polgármestertől, megismerkedek a folyó ügyekkel. Majd a bírósági hitelesítésre kerül sor, hogy a pénzügyek felett is átvehessem az ellenőrzést. Három óra körül pedig a montenegrói nagykövetet fogadom majd. A valódi munka majd csak hétfőn kezdődik el, a tanácstagokkal ismerkedünk meg, és kiosztjuk a munkafeladatokat.

Az új koalícióval mennyiben más munkára számít?

Maglai Jenő polgármester: Korszakváltás történt Szabadka életében (Fotó: Molnár Edvárd)

Maglai Jenő polgármester: Korszakváltás történt Szabadka életében (Fotó: Molnár Edvárd)

– Sokkal hatékonyabb és erőteljesebb munkára van szükség, mint az előző időszakban volt. Azt gondolom, hogy a jelenlegi koalíciós partnerekkel jól tudunk majd együttműködni. Jelenleg a kapcsolat a Szerb Haladó Párt vezetőségével jó, az gondolom, hogy a Szerbiai Szocialista Párttal is korrekt kapcsolatot ápolunk, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségével úgyszintén.Visszautasítom, hogy az elmúlt egy-másfél évben a Vajdasági Magyar Szövetség akadályozta volna a munkát a városházán. A VMSZ emberei végezték a munkájukat, és olyan esetekben emeltük fel a hangunkat, amikor azt láttuk, hogy a közösség érdekei sérülnek bizonyos döntéseknél. Nem mi voltunk azok, akik beomlasztották az önkormányzati vezetést, hanem az vezetett oda, hogy a DP engedett a kisebb pártok zsarolásainak, követeléseinek, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozta a hatalmi többséget. De, ami ennél is nagyobb gond, hogy véleményem szerint a koalíciós viszony partneri viszony kiépítését is feltételezi. Ennek a partnerviszonynak a kiépítésében elsősorban a legerősebb pártnak kell részt vennie, és fenntartania. Ez viszont nem volt meg az utóbbi időszakban. Azt kell mondanom, hogy a korábbi koalíció március vége óta nem ült le, hogy megbeszéljék Szabadka dolgait. Nyolc hónapon keresztül a polgármester nem tartott koalíciós megbeszéléseket. Akkor mi jeleztük, hogy változtatnunk kell ezen a felálláson, hiszen egyértelmű, hogy nem működik a rendszer. A DP nem volt nyitott arra, hogy meghallgassanak minket. Ezt a munkamódszert mi nem engedhetjük meg magunknak, így az új koalíciós partnerekkel már a napokban összeülünk, hiszen a költségvetés elfogadásáig, december végéig kemény munka vár ránk. Számos fontos döntést kell meghozni, így az elkövetkező egy hónapban 3-4 alkalommal is összeül majd a városi képviselő-testület.

Gyorsabb munkatempóról beszél, ugyanakkor az új koalíció, az új politikai felállás kihatással lesz nemcsak a Városi Tanács munkájára, hanem az önkormányzat más szegmenseire is, hiszen feltételezem, a közvállalatok élére új igazgatók kerülnek, és a közigazgatásban is új csapat felállítására lehet számítani.

– Ez valóban lelassítja majd a munkát, de az új emberek új lendületet hoznak majd a munkába. Az tény, hogy a politikai erőviszonyok változása a közvállalatokra is kihat majd. Egyrészt a közvállalatok élére új emberek jönnek majd, másrészről pedig a közvállalat vezetésében teljesen új hozzáállásra számítunk. Természetesen vannak jól működő közvállalatok, ahol ilyen változásokra nem lesz szükség. Igyekszünk majd ezekben a vállalatokban megtartani a vezetőséget, de a kulcsfontosságú közvállalatoknál váltásokra kerül sor. Ugyanakkor sajnos több olyan közvállalatunk is van, amelyek hatalmas veszteséget halmoztak fel, itt radikális változásokra lesz szükség. A gondok feltárását, a közvállalatok munkájának átvizsgálását, amint felállítjuk az önkormányzatban a rendszert, meg fogjuk kezdeni. Hat hónap, legfeljebb egy év alatt ennek a munkának a végére akarunk járni. És ezt a munkát külön szakmai csoportok végzik majd.

Mikor jelöli meg ki, melyik szakterületet vezeti majd a Városi Tanácsban?

– A tanácstagok feladat attól is függ majd, hogy kiket nevezek ki polgármesteri segédeknek, és nekik milyen területeket osztok majd ki. Vagyis bizonyos területeket a polgármesteri segédek, másokat pedig a tanácstagok fognak figyelemmel kísérni.

Ebben az esetben mi a különbség a tanácstagok és a polgármesteri segédek munkája között?

– A tanács az a testület, amely döntéseket hoz, a polgármesteri segédek pedig segítik a munkáját. De a segédeknek is ki lehet osztani szakterületeket. Ebben az esetben nem azon kell gondolkodni, hogy a tanács milyen összetételű, ennél sokkal fontosabb, hogy a polgármesteri segédállomány hogyan áll fel, illetve milyen minőségű emberek lesznek azok, akik a második vonalban követik a polgármester munkáját, hiszen nem a tanács az a szerv, amelyik mindenről dönt, és mindenre hatással van. Sokkal szélesebb körben kell gondolkodni.

A korábbi összetételben a Városi Tanácsban a VMSZ három tagot delegált, a jelenlegi tanácsban egy VMSZ-tag van...

– Kettő, én is ott vagyok. A polgármester a Városi Tanács elnöke, ő hívja össze, és ő irányítja a munkát. Azt gondolom, hogy téves koncepció az, ami eddig működött, hogy a polgármesternek is külön szakterülete volt. A polgármesternek koordinálnia kell a tanács munkáját, illetve az egész közigazgatást. Ezzel a változással, ami most megtörtént, a VMSZ pozíciói szabadkai szinten megerősödtek, és ezt nem lehet matematikailag lebontani, illetve azzal magyarázni, hogy a Városi Tanácsban kinek hány tagja van. Ennél sokkal fontosabb, hogy kinek hány vezetői pozícióban levő embere van, és ezek az emberek milyen kapacitásúak, illetve hogyan tudják a folyamatokat irányítani. A VMSZ-nek sokkal erőteljesebb szerepe lesz az elkövetkező időszakban. Egy 10 éves folyamat után, amikor a DP monopolhelyzetben volt, most egy teljesen más éra kezdődött a szabadkai politikai életben. Az SZHP-n kívül az SZSZP és a VMSZ, a VHDSZ, valamint a bunyevác kisebbség képviselői azok, akik a város irányításában meghatározó szerepet fognak játszani. A DP-t egyelőre nem látom olyan politikai erőnek, amely az elkövetkező időszakban olyan politikai súllyal rendelkezik majd, mint korábban. Le kell, hogy tisztuljon a párt.

Mely pontban találkozott össze a VMSZ, az SZHP és az SZSZP politikája, hiszen sokszor a többségi nemzet érdekei nem okvetlenül a magyar közösség érdekei is?

– Nem azt kell nézni, hogy ki mit mond, hanem hogy mit cselekszik. Biztos vagyok benne, hogy a VMSZ és a magyar közösség helyi szinten az SZHP-ben sokkal jobb partnerre talált, mint a DP-ben, és az érdekérvényesítés sokkal magasabb szinten valósul meg, mint az elmúlt időszakban. A DP azt állította, hogy polgár- és Európa-orientált, ennek ellenére a Magyar Nemzeti Tanács a törvényben foglalt jogait évek óta nem tudja megvalósítani. Azt gondolom, hogy az SZHP-vel ezeket a jogokat könnyebben tudjuk majd érvényesíteni, hiszen az SZHP-nek nem érdeke, hogy konfrontálódjon a magyar közösséggel. Ők is most bizonyítani szeretnének Szabadkán, vagyis közösek ezen a téren az érdekeink. Ugyanakkor a politikai érdekek sem ütköznek, az SZHP nem konkurenciája a VMSZ-nek a választópolgárok körében.

Milyen prioritásokat tűztek ki maguk elé, amit mindenképpen meg szeretnének valósítani az elkövetkező időszakban?

– Mindenekelőtt közéleti kérdésekkel kell foglalkozni. Ha munkahelyeket akarunk, akkor javítani kell a gazdasági helyzetet. Most már eljött az ideje annak, hogy elbeszélgessünk a szabadkai vállalkozókkal, és állandó kapcsolatot kellene kialakítani velük. Több külföldi beruházó Szabadkára vonzására lenne szükség. Ugyanakkor javítani kell a közbiztonságot, az egészségügyi alapellátást, szükség van a kommunális infrastruktúra fejlesztésére, de nem úgy, hogy azért, ami egy dinárba kerül, hármat fizetünk, és így élünk vissza a városi költségvetéssel, a beruházások pedig állnak. Mindenekelőtt el kell zárni azokat a csapokat, ahol folyamatosan elfolytak a pénzek, és kézbe venni a folyamatokat.

Nagy munka vár a polgármesterre. A VMSZ szabadkai szervezetének elnökeként is aktív marad?

– Nem. Nem tartom jónak ezt a gyakorlatot, amire az elmúlt időszakban példa volt, hogy Saša Vučinić a polgármestersége alatt helyi szinten DP-elnök is volt, ugyanígy volt ez Modest Dulić esetében is. Azt szeretném, ha az elkövetkező egy hónapban, de legkésőbb január végéig a VMSZ városi szervezetének élén más állna.