2024. május 14., kedd
Ukrajnai válság

Azarov: A Moszkvával kötött megállapodások stabilizálják az ukrán gazdaságot

Az Oroszországgal elért megállapodásoknak köszönhetően jelenleg semmi sem fenyegeti Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását – vélekedett Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kormánya szerdai kijevi ülésén, és a 15 milliárd dolláros orosz hitelről és a gázár csökkentéséről előző nap Moszkvában született megállapodásokat „történelminek” nevezte.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Viktor Janukovics elnöknek sikerült megegyeznie Oroszországgal egy „gazdaságilag megalapozott” gázárban, amely „lehetőségeket nyit az ipar, az energetika és a kommunális szolgáltatások fellendülésére”. Utalva a Julija Timosenko által kormányfőként 2009-ben megkötött orosz–ukrán gázmegállapodásra kiemelte, hogy egyúttal lezárult az a három és féléves időszak, amely „napról napra kivéreztette az ukrán gazdaságot a nemzeti érdekek elárulásával, s ezért a felelősséget azok a politikai erők viselik, amelyek ma is instabilitást gerjesztenek az országban.”

Az ellenzéknek, illetve az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőknek üzenve leszögezte: „senkinek nem engedjük, hogy megingassa az ország helyzetének súlyos erőfeszítések árán elért normalizálódását”.

Előző nap Moszkvában Janukovics és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében a két ország állami gázvállalatai a 2009-es gázegyezményt kiegészítő megállapodást írtak alá, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország a jelenlegi 100 dolláros árnál jóval olcsóbban, ezer köbméterenként 268,5 dolláros áron adja a földgázt Ukrajnának 2014 januárjától. Emellett Oroszország 15 milliárd dollárért készül ukrán államkötvényeket vásárolni.

Az ellenzéki UDAR vezetője, Vitalij Klicsko szerint még nem tudni, milyen feltételekkel kötötték meg a megállapodásokat. Biztosra veszi, hogy a gázár csökkentéséért és a hitelért cserébe Janukovics feladta Ukrajna függetlenségét és nemzeti érdekeit. Nem zárta ki, hogy zálogként az ukrán gázvezetékrendszert ajánlotta fel. Biztosította a demonstrálókat afelől, hogy a Moszkvában aláírt megállapodások közül egyet sem hagynak jóvá a parlamentben, amely ellentétes Ukrajna európai integrációjával.

Lavrov: Meglepő a Nyugat nyílt nyomásgyakorlása

Meglepő, hogy a Nyugat nyíltan próbál nyomást gyakorolni az ukrán kormányra – jelentette ki Szergej Lavrov az orosz törvényhozás felsőháza előtt tartott tegnapi beszámolójában. Az orosz külügyminiszter nehezményezte, hogy a nyugati országok továbbra is nyomást gyakorolnak Ukrajnára annak európai uniós csatlakozása érdekében, a kedden Moszkvában elfogadott egyezmények ellenére is. Úgy vélte, „a nyugati államok megakadályozzák, hogy egy szuverén ország önállóan tisztázza helyzetét, és törvényei szerint és nemzeti érdekeinek megfelelően cselekedjen”.