2024. május 15., szerda

Janukovics ellenzi az ország belügyeibe való külföldi beavatkozást

Elfogadhatatlannak nevezte az Ukrajna belügyeibe való külföldi beavatkozást Viktor Janukovics ukrán elnök a csütörtökön élőben közvetített tévéinterjújában. „Kategorikusan ellenzem azt, hogy bárki idejöjjön bármely országból és arra akarjon tanítani bennünket, hogyan éljünk” – szögezte le, utalva azokra a külföldi politikusokra, akik ellátogattak a Függetlenség terén zajló EU-párti demonstrációkra. Bejelentette, ma újabb kerekasztal-találkozót tartanak a belpolitikai válság rendezése érdekében. Egyben bírálta az ellenzéket, amelyből szerinte hiányzik a konstruktivitás, vezetői pedig felelőtlenül saját politikai ambícióikat az ország érdekének elébe helyezik.

Ukrajna integrációs irányvonalát illetően kijelentette, nem zárja ki egymást az ország uniós közeledése és a Moszkva irányította vámszövetség tagországaival való kapcsolataik helyreállítása. Az EU-társulási megállapodás aláírásának elhalasztásáról szólva megismételte; Ukrajna még „válaszokat keres arra, hogyan minimalizálhatók” számára a társulás negatív következményei.

 Putyin: „Nem ellenezzük Ukrajna uniós társulását, de...

Ukrajna nehéz gazdasági helyzetének láttán döntött úgy Oroszország, hogy segítséget nyújt a testvéri népnek – jelentette ki az orosz államfő tegnapi évzáró sajtóértekezletén. Vlagyimir Putyin közölte, hogy az Ukrajnának szállítandó földgáz árának jelentős csökkentéséről született egyezmény gyakorlatias döntés volt. Szerinte az ukrán államkötvények 15 milliárd dollár értékben történő megvásárlásának terve sem függ(ött) össze a kijevi tüntetésekkel, sem Ukrajna európai integrációs törekvéseivel. „Mi nem ellenezzük Ukrajna társulását az EU-hoz” – mondta, de megismételte Moszkva álláspontját, miszerint ez esetben Oroszország intézkedéseket foganatosít piacának védelmére.

 Timosenko: A vámuniónál is rosszabb

A vámuniónál is rosszabb döntésnek nevezte a Moszkvában született orosz–ukrán megállapodást Julija Timosenko, Ukrajna bebörtönzött volt kormányfője. „Amit Janukovics tett Moszkvában, annál is rosszabb, mintha aláírta volna Ukrajna csatlakozását a Kreml által irányított orosz–fehérorosz–kazah vámunióhoz” – üzente ügyvédje útján. Üzenetében leszögezte, hogy a kedden megkötött egyezségekkel Janukovics „annulálta” Ukrajnát, Putyin „kezébe adva” az országot. „Janukovicsnak többé nincs meg az a szabadsága, hogy bármilyen önálló döntést hozzon a nemzetközi politikai színtéren” – vélekedett.

 Klicsko: „Nem lesz gyors győzelem”

Türelemre intette Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (Udar) párt vezetője a Függetlenség terén az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetőket. „A várakozásokkal ellentétben nem lesz gyors győzelem” – hangoztatta, s mindazonáltal arra kérte a demonstrálókat, hogy ne adják fel az álmaikat, és tartsanak ki, ameddig csak szükséges. „Itt fogunk állni a Majdanon egy hétig, kettőig, egy hónapig vagy akár tovább” – hangoztatta.