2024. május 7., kedd

Májusban lesz a Vajdasági lakodalom bemutatója

A halasztás oka: még kéthetes próbafolyamatra van szükség, ezért a betervezett bemutatókat követően tartják e produkció premierjét

Elmaradt a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának hétfő esti bemutatója. Terék Anna Vajdasági lakodalom című előadását, Táborosi Margaréta rendezésében, a tervek szerint májusban láthatja majd a közönség.

– Sajnos nem készült el az előadás a bemutató meghirdetett időpontjáig, a hétvégén úgy ítéltem meg, nem tudott olyan formájába, olyan szakmai szintre kerülni, amellyel nagyközönség elé lehetne állni. Még tíznapos, kéthetes próbafolyamatra van szükség – hallottuk Mezei Zoltántól, a társulat igazgatójától. Hétfőn este Hernyák György rendező, Boros Brestyánszki Rozália dramaturg és ő nézte meg egy zártkörű bemutatón az előadást, amely egy groteszk táncjáték és a vajdasági lakodalom főbb állomásait, motívumait tárja a néző elé és fordítja kicsit a visszájára, ironizál. Mint Mezeitől megtudtuk, az előadás a lakodalomban megjelenő tipikus karaktereket jeleníti meg groteszk formában, illetve például olyan lakodalmas szokásokat, amelyek a 80-as években – amikor jó volt a gazdasági helyzet – alakultak át teljesen pénzalapúvá. A Vajdasági lakodalomban tehát van társadalomkritika, de az örömteli mulatás jóízűsége is, az élni akarás, az élet szeretete is megjelenik. Élő lakodalmas zene is szerepel az előadásban.

– Az előadás készítése olyan folyamat, amelyben a művész a lelkével is alkot, éppen ezért van, amikor a próbafolyamatra szánt idő nem bizonyul elegendőnek. Ez a színházi világban megtörténik. Emiatt nem szeretnénk tolni az évadot magunk előtt, hisz február végén már újabb bemutatónk lesz, majd április végén tartjuk az évad negyedik tervezett bemutatóját, ha nem lesz változás, hanem a szabadkai önkormányzattól produkciós költségekre kapott eszközök maradnak a tavalyi szinten, és nem csökkennek. Az említett bemutatót követően egy tíznapos, kéthetes próbafolyamat után szeretnénk a Vajdasági lakodalom premierjét megtartani – osztotta meg velünk az elképzeléseket Mezei Zoltán. Mint elmondta, a Vajdasági lakodalom című produkció a szabadkai önkormányzat által elkülönített eszközökből, valamint a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával készült. E minisztérium Katona József-pályázatának díjnyertese Terék Anna darabja, valamint az EMMI az előadás díszleteinek és kosztümjeinek elkészítéséhez is hozzájárult.