2024. április 25., csütörtök

Reflektorfényben a fiatalok!

A zentai Emlékiskola médiacsoportjának tagjai saját televízióműsort készítenek a Pro Media csatornán

Néhány héttel ezelőtt indult a zentai Pro Media televíziós csatorna Like! című ifjúsági műsora, amelynek különlegessége, hogy szinte teljes egészében a zentai Emlékiskola médiacsoportjának tagjai készítik. A médiacsoport a folyó tanév elején kezdte meg munkáját, az intézmény diákjainak nagy-nagy örömére. Az azóta heti rendszerességgel megtartott összejöveteleken az Emlékiskola magyartanárnőinek, valamint a vajdasági magyar újságírás neves szakembereinek irányításával folyik a munka, amelynek során az előadók az elméleti alapok átadása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati oktatásra is.

– A médiacsoport elindításával az volt a célunk, hogy a gyerekeknek a tanulás mellett olyan igényes, szórakoztató képzési formát is biztosítsunk, amely valóban nagy érdeklődésre tarthat számot köreikben. A fiatalok ma már olyan felgyorsult információáradattal találják szemben magukat, amelynek következtében sokkal többféle hatás éri őket, mint évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt, éppen ezért ma már nemcsak a könyvekből tanulnak, hanem sok egyéb információforrást is használnak. Ennek apropóján döntöttünk úgy, hogy a beindítjuk az iskolarádió működését és ezzel párhuzamosan a médiacsoport munkáját is – magyarázta Kormányos Katona Gyöngyi, az Emlékiskola magyartanárnője

Majd hozzátette:

– A médiacsoportban olyan összetett munka folyik, amelynek során a fiatalok nemcsak az újságírás szépségeivel és nehézségeivel ismerkedhetnek meg, hanem fejlődik beszédkészségük, a szövegértésük, a képi látásmódjuk, valamint egyéb készségeik is fejlődnek.

A diákok lelkesen meséltek arról, hogyan folyik a munka a csoportban, hiszen annak köszönhetően, hogy az elméleti alapok elsajátíttatása mellett igen nagy hangsúlyt kap a gyakorlati oktatás is, mára már nemcsak az iskolarádió munkájába kapcsolódtak be, hanem a zentai Pro Media televíziós csatorna néhány héttel ezelőtt indult Like! című ifjúsági műsorának elkészítésébe is, ami óriási élményt jelent számukra.

– Már nagyon régóta szerettem volna kicsit közelebbről is megismerkedni a média világával, éppen ezért amikor a magyartanárnőm először megemlítette, hogy médiacsoport indul az iskolánkban, habozás nélkül jelentkeztem. A foglalkozások során nagyon sok mindent kipróbálunk, rendszeresen jönnek hozzánk újságírók, akik előadásokat tartanak, ami nagyon érdekes számomra, az azonban még ennél is izgalmasabb, hogy a gyakorlatban is kipróbálhatjuk magunkat, hiszen amióta elindult a Like! című ifjúsági műsor, azóta forgatásokon is részt veszünk, sőt, a kamera előtt is megjelenünk, ami óriási kihívást jelent valamennyiünk számára – magyarázat Burány Ildikó, aki saját bevallása szerint ugyan még nem döntötte el végérvényesen, hogy hol szeretne továbbtanulni, de – ahogyan fogalmazott – elképzelhetőnek tartja, hogy a középiskolai tanulmányai befejezése után olyan szakra iratkozik majd, amely valamilyen módon kapcsolatban áll a média világával.

– Én azért jelentkeztem a médiacsoportba, mert a barátaimtól hallottam, hogy nagyon sok érdekes dologgal foglalkoznak itt, és az általuk elmondottak alapján magam is kedvet kaptam hozzá – vette át a szót Surányi Boglárka. – Nagyon tetszik benne, hogy az előadók rendkívül érdekesen adják elő az adott témákat, nagy figyelmet fordítva arra is, hogy részletesebben is elmagyarázzák azokat a dolgokat, amelyek elsőre talán nem teljesen világosak számunkra, de ahogy mindenki más, jómagam is nagyon élvezem a páros és a csoportos gyakorlatokat is, amelyek során sok hasznos dolgot tanulunk.

Szöllősy Kristóf az elmondása szerint elsősorban azért jelentkezett a csoportba, mert ki szerette volna próbálni, milyen nehézségekkel kell szembenézniük az újságíróknak a munkájuk során:

– Hétről hétre egyre érdekesebbek lettek számomra a foglalkozások, hiszen mind a csoportvezetők, mind a vendégelőadók nagyon jó előadásokat tartottak nekünk, az pedig különösen izgalmas volt, amikor először próbálhattuk ki magunkat a kamera előtt és a kamera mögött, amikor ugyanis először vehettünk kamerát a kezünkbe, rögtön az iskolánkat kellett bemutatnunk, amely folyamatnak minden egyes fázisát nagyon élveztük, a tervek elkészítésétől kezdve a forgatáson át egészen a vágásig – mesélte lelkesen Kristóf, hozzátéve, ez szerinte minden egyéb feladatra is érvényes, hiszen – ahogyan fogalmazott – a foglalkozásokon mindig nagyon jó hangulat uralkodik.

Hasonlóan vélekedik Andruskó Vivien is, akit saját bevallása szerint szintén nagyon érdekel mind maga az újságírás, mind a nyilvános szereplés egyéb formái is:

– Nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lehet részt venni mindebben, és szerencsére nem kellett csalódnom. A foglalkozásokat rendkívül hasznosaknak találom, hiszen az elméleti alapok elsajátítása mellett nagyon sok gyakorlatot is végzünk, amelyek során olyan tudást szerzünk, amit a későbbiek folyamán is hasznosítani tudunk majd, függetlenül attól, hogy ilyen jellegű szakmát választunk-e, vagy sem.

A fiatalok munkáját magyartanárnőik, Kormányos Katona Gyöngyi és Máriás Irén is kiválónak értékelik, ugyanakkor már azt is becsülendőnek tartják, hogy a sok tanulás és egyéb kötelezettség mellett arra is vállalkoznak, hogy a szabadidejüket feláldozva, a tanítási órák előtt vagy után bemenjenek az iskolába, és részt vegyenek a foglalkozásokon.

– A fiatalok nagyon érdeklődőek, nagyon szeretnék elsajátítani mindazokat az ismereteket, amelyeket a médiacsoport kínál számukra, ugyanakkor nagyon izgalmas számukra az is, hogy beleláthatnak a műsorkészítés folyamatába, valamint egyéb olyan dolgokba is, amelyek egyébként kulisszatitkoknak számítanak – hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi, akivel mindebben Kókai Péter, a médiacsoportot működtető Z-11 Polgárok Egyesülete elnöke is egyetértett, bár nem tagadta, eleinte voltak kétségei afelől, vajon az általános iskolás fiatalok eléggé nyitottak és befogatóak lesznek-e ezek iránt a foglalkozások iránt, ám – mint mondta – kételyei nagyon gyorsan elillantak.

– A Z-11 Polgárok Egyesülete alapvetően médiabeli tapasztalattal rendelkező személyekből, főként újságírókból és szerkesztőkből áll, akik azt tűzték ki maguk elé célként, hogy szerepet vállaljanak a vajdasági magyar újságírás utánpótlás-nevelésében. Az egyesület fő tevékenysége az elmúlt évek során leginkább erre irányult, aminek hozadékaként különféle médiaképzéseket tartottunk, elsősorban a középiskolás és az egyetemista fiatalok részére. Ebben a tekintetben tehát a mostani vállalkozásunk újszerűnek számít, hiszen most első ízben döntöttünk úgy, hogy a képzésünk elsődleges célcsoportját az általános iskolások képezik majd. A legfőbb célkitűzés azonban ugyanaz: a néhány hónapon át tartó képzés során a legfontosabb alapismereteket szeretnénk elsajátíttatni a fiatalokkal, beleértve az alapvető újságírói műfajokat és egyéb olyan ismereteket is, amelyeket főként az elektronikus médiában tudnak majd alkalmazni. Fontos része ugyanis a képzésnek az is, hogy a fiatalokat felkészítsük a rádiós és televíziós szereplésre is, mert az eredeti elképzeléseinkkel összhangban mind nagyobb szerep hárul rájuk az Emlékiskola iskolarádiója műsorának elkészítésében, valamint a Pro Mediával való együttműködésnek köszönhetően a Pro Media televíziós csatorna Like! című ifjúsági műsorának elkészítésében is – magyarázta Kókai Péter. – Eleinte nyilvánvalóan bennem és a többi előadóban is volt egy kis félelem arra vonatkozóan, hogy a fiatalok mennyire fogják majd tudni követni az eredetileg a középiskolások számára előkészített tananyagot, ám az első előadások, amelyeket én tartottam nekik, egyértelműen pozitív visszaigazolást jelentettek számomra, hiszen nagyon gyorsan kiderült, hogy nemcsak megértették az anyagot, hanem magukévá is tették azt.

A Z-11 Polgárok Egyesülete elnöke külön köszönetet mondott az Emlékiskola magyartanárnőinek és vezetőségének, amiért lehetővé tették, hogy az intézmény otthont adhasson a médiacsoportnak, a projektum partnerei, a Pro Media és a TM-People International Kft. szakembereinek és a vendégelőadóknak, akik szakmailag hozzájárultak a médiacsoportban folyó munka színvonalának emeléséhez, valamint a projektum támogatóinak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Szekeres László Alapítványnak és Zenta község önkormányzatának is, majd hozzátette, azok, akik szeretnének megbizonyosodni arról, milyen munkát végeznek a médiacsoport fiataljai, tekintsék meg a Like! című ifjúsági műsort minden második kedden fél hattól a Pro Media csatornán.