2024. május 2., csütörtök
KÖNYVESPOLC

Kondor Vilmos: A másik szárnysegéd

KONDOR VILMOS: A MÁSIK SZÁRNYSEGÉD

Az ötrészes (illetve a novelláskötettel együtt hat) Budapest sorozatot követően, amellyel számos kritikus szerint megalapozta a magyar krimit, Kondor Vilmos egy kalandregénnyel jelentkezett. De nem is akármilyennel, ennek középpontjában ugyanis a magyar korona áll.

Az év 1944, Magyarország sikertelen kiugrási kísérletének és a nyilas hatalomátvételnek az időszaka. Horthy egyik szárnysegédje azt a feladatot kapja, hogy menekítsen ki az országból egy geológust, illetve a magyar koronát, hogy az ne juthasson a nyilasok markába, a hírek szerint ugyanis Szálasi erre akarja letenni az esküt.

A történelmi tények és a fikció határmezsgyéjén egyensúlyozó regény a humort sem nélkülözi, és a valamivel több mint 400 oldal elolvasása után annyi állapítható meg bizonyosan, hogy Kondor ismét valami egyedülállót és újszerűt alkotott.

A könyv az Agavé Kiadónál jelent meg.

 MICHAEL RIDPATH: SŰRŰ ÁRNYAK

Miután az egész világot meghódították a skandináv krimik, üdítő érdekességként hat Michale Ridpath kísérlete, aki pedig Izlandon játszódó krimiregényeket ír, amelyek főhőse Magnus Jonson nyomozó, aki Izlandon született, majd gyerekkorában Amerikába került, végül pedig ismét visszakerült szülőföldjére.

A Sűrű árnyak című regényben, miután Jonson koronatanú egy bostoni tárgyaláson, az életére törnek, ezért áthelyezik Izlandra. Mindig is kedvelte az izlandi népmeséket, a sagákat, amelyeket újraolvas, ráadásul mindjárt egy ilyen bűnügybe is botlik. Egy sagakutatással foglalkozó egyetemi tanár gyilkossági ügye nyomán ezeknek a történeteknek az ismerete vezet el az indítékhoz, majd a tetteshez is.

Ridpath izlandi sztorijainak külön kuriózuma a helyi szokások, hiedelmek ismertetése.

MICHAEL RIDPATH: OLVADÁSPONT

Egy internetes tényfeltáró csoport kezébe kerül egy felvétel, amelyen a Gázai övezetben izraeliek által elkövetett gyilkosság látható. A Wikileakshez hasonló csoport tagjai Reykjavíkba utaznak, itt szándékoznak előkészíteni a felvételt a publikálásra. Már az érkezés napján a csoport egyik tagját meggyilkolják, de ő nem az egyetlen áldozat lesz.

Magnus Jonsonnak és csapatának nemcsak az ellenfelekkel kell megküzdeniük az ügy felgöngyölítése során, hanem a csoport bizalmatlanságával is, akik mindenhol CIA meg Moszad ügynököket látnak.

A két izlandi regény a General Press Kiadónál jelent meg.