2024. május 7., kedd

Filmes tábor

A zentai Bolyai Filmműhely sikerének titka az alkotások szakmai tisztaságában rejlik

Kisjátékfilmek, valamint animációs és dokumentumfilmek is készültek a zentai Bolyai Filmműhely idei téli táborában, amelyet az elmúlt héten tartottak meg a Tisza-parti település középiskolájában. Az évek óta rendszeresen megszervezett téli filmes tábor elsődleges célja, hogy a diákok elmélyültebben foglalkozhassanak a filmkészítéssel, mint az év közben heti rendszerességgel megtartott összejöveteleken.

– A táborban két kisjátékfilm készült párhuzamosan, az egyik A küldetés munkacímű, a másik pedig a Készülődés munkacímű film volt. Két izgalmas, fiatalos történetről van szó, amelyek közül az egyik egy kicsit a krimi világába igyekszik elvinni a nézőket. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is igyekeztünk a dokumentumfilmek világába is elvezetni a diákjainkat. Van egy hagyományos, lassan tízéves múltra visszatekintő sorozatunk, amelyben a kihalófélben lévő mesterségeket mutatjuk be. Ennek a sorozatnak a következő részeként most az órásmesterség szépségeit kíséreltük meg megörökíteni. A dokumentumfilmek mellett azonban animációs filmek is készültek -- hangsúlyozta Horváth Mihály, a Bolyai Filmműhely vezetője, aki Póth Imre operatőrrel együtt nyújt szakmai segítséget a diákoknak.

Az animációs filmet készítők közé tartozott Király Olga elsős is, aki osztálytársával közösen vágott bele a munkába, mert – ahogyan fogalmazott – szerettek volna valami különlegeset, valami egyedit létrehozni.

– Nagyon sok munkánk volt vele, hiszen mindent aprólékosan meg kellett rajzolni, azután a rajzokat le kellett fényképezni, és csak ezt követően léphettünk át a munkafolyamat következő fázisaiba. Egy tanulságos történetet szerettünk volna bemutatni, amely egy olyan fiúról szól, akit kitagadnak, egy kicsit ugyanis furcsa. Ezután összebarátkozik néhány hozzá hasonló furcsa gyerekkel, és elkezd drogozni, amiről ugyan tudja, hogy nem jó, mégis csinálja, mivel nem akar kilógni a sorból, aminek a végén meg is lesznek a következményei – fejtette ki Király Olga.

Vele ellentétben a gimnázium másodikos diákja, Körmöci Norbert már egy egészen másfajta film elkészítésén dolgozott társaival.

– Egy akciófilmen dolgoztunk, amelynek alapgondolata még a nyári szünidőben született meg. Eddig két jelenetünk volt meg, most felvettük a harmadikat is, amelynek a vágási folyamata is lezajlott. Nagyon sok olyan elem is helyet kapott benne, amelyeket a különféle filmekben láttam. A forgatás nagyon jó hangulatban zajlott, remélem, hogy a nézők tetszését is elnyeri majd a film – hangsúlyozta Körmöci Norbert. – A Bolyai Filmműhelyben nagyon sok mindent megtanultam, és nagyon sok hasznos tapasztalatot is szereztem itt. Jelenleg a rendezés az, ami a legizgalmasabb számomra, úgy érzem ugyanis, hogy ez az, amiben a leginkább kifejezésre juttathatom a kreativitásomat.

Az önkifejezésre Szénási Eszter számára is kiváló lehetőséget biztosít a filmműhely, amelynek oszlopos tagjaként a korábbi díjai mellé nemrég újabb rangos elismerésben részesült, a vajdasági középiskolások filmfesztiválján ugyanis megkapta a legjobb vágónak járó díjat.

– Mivel végzős vagyok, ezért a téli tábor idején a ballagásunkra állítottam össze a kép- és hanganyagot, amit majd az ünnepségen fogunk vetíteni. Az elmúlt évek során azonban valamilyen módon szinte az összes filmünk elkészítésében részt vettem. Készítettem dokumentumfilmeket, kisjátékfilmeket, ugyanakkor benne voltam az animációs filmes csapatban is, tehát szinte minden műfajban kipróbáltam magam. Ha a munkafázisok közül választanom kellene, akkor a vágást emelném ki, úgy érzem, a vágó munkáján nagyon sok múlik, hiszen ez az, ami meghatározza azokat az apró finomságokat, amelyek igazán filmmé teszik a filmet – magyarázta Szénási Eszter. – A Bolyai Filmműhely nagy lendületet adott nekem, hiszen nagyon sok olyan dologra is megtanított, amelyek később, a mindennapi életben is hasznosak lehetnek számomra. Fejlesztették a kreativitásomat, a találékonyságomat és a csapatmunka eredményességének szavatolásához szükséges készségeimet is.

A Bolyai Filmműhely tagjainak tevékenységét az elmúlt évek folyamán itthon és külföldön is rangos elismerések sorával díjazták.

– Úgy gondolom, hogy a Bolyai Filmműhelyben készülő filmek közös jellemzője az a szakmai tisztaság, ami csakis abban az esetben válhat fellelhetővé, ha a tanulók olyan rendszerezett tudásanyaggal rendelkeznek, mint amit a Bolyai Filmműhelyben folyó munka során tudunk nyújtani számukra. Ezt a tudást szerencsére nagyon sok helyen értékelik. Igyekszünk a filmjeinkkel mind a hazai, mind a nemzetközi fesztiválokon megjelenni, amelyekről az esetek túlnyomó többségében rangos elismerésekkel térünk haza. Az egyéni díjak mellett nagyon sok esetben a műhelydíjakat is a Bolyai Filmműhely kapja, ami arra utal, hogy jó úton haladunk – hangsúlyozta Horváth Mihály, aki elmondta, nagyon sokan vannak , akik egyetemistákként is szívesen visszajárnának hozzájuk. Erre azonban jelenleg nem nagyon van lehetőség, hiszen a Bolyai Filmműhelyben zártkörű munka folyik, amelyben a z iskola tanulói vesznek részt, ezért terveik között szerepel egy olyan szervezet létrehozása , amely azokat tömöríti majd, akik ugyan már nem a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói, de szívesen folytatnák azt a munkát, amelyet a Bolyai Filmműhelyben megkezdtek.