2024. április 28., vasárnap

A Híd kultúrateremtő erővel bír

A folyóirat nyolc évtizedes múltjáról és jelentőségéről tartottak konferenciát Újvidéken

A Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat Mozgalom, kultúraformálás, irodalmi gondolkodás címmel szombaton az újvidéki Forum épületében konferenciát rendezett a folyóirat nyolc évtizedes munkássága alkalmából. Neves vajdasági irodalmárok, egyetemi tanárok és a munkatársak egész nap előadásokat tartottak az 1934-ben létrejött folyóirat gazdag múltjáról.

Dr. Losoncz Alpár egyetemi tanár Hogyan lesz egy kisebbségi forradalmár címen tartott előadást (Fotó: Ótos András)

Dr. Losoncz Alpár egyetemi tanár Hogyan lesz egy kisebbségi forradalmár címen tartott előadást (Fotó: Ótos András)

– A Híd az egyetemes és vajdasági magyar folyóirat-történet egyik legrégibb és a számunkra legfontosabb folyóirata. Mindig nagyon fontos szerepe volt a kultúra formálásában, az irodalmi tendenciák kibontakoztatásában. A korai Híd nem volt irodalmi jellegű, sokkal inkább a mozgalmisága volt figyelemre méltó. Az ötvenes években vált dominánsan irodalmi folyóirattá – nyilatkozta Faragó Kornélia főszerkesztő.
– Mindent meg kell tennünk, hogy a folyóirat nyomtatott formájában is fennmaradjon, ezenkívül nagyon fontos az elektronikus formáját is bővíteni. Igyekszünk a munkatársak körét bővíteni és a fiatalokat bevonni a munkába – mondta.
– A második világháború előtti Híd a mozgalom minden jellegzetes vonását magán viselte. Ez a mozgalom többet jelent, mint pusztán szerkesztés, vagy néhány hasonló gondolkodású ember egybetömörülése. Ez a mozgalom az elmélet és a gyakorlat sajátos ötvözetét jelentette. Nem véletlen, hogy megannyi főszerkesztőt a történelem eseményei elsodortak. Az akkori forradalmiság természetszerűleg megismételhetetlen, viszont érdemes újraértelmezni a forradalmiság és a mozgalmiság jelentését a mai viszonyok közepette. Ennek a megvalósításához komoly kreativitás szükséges – részletezte Losoncz Alpár, aki a Hogyan lesz egy kisebbségi forradalmár címen tartott előadást.
– A Híd kultúrateremtő ereje rendkívül nagy volt. Figyelemre méltó, hogy azok a kérdések, amelyeket föltett, ma is aktuálisak. Az, hogy az értelmiségnek mit jelent kisebbségi keretek között gondolkodni és egyfajta jelentést kölcsönözni annak, amik vagyunk – vonta le a tanulságot Losoncz.
A konferencia anyagából és a Híd eddigi recepciójából egy tanulmánykötetet jelentetnek meg, amelynek mellékleteként egy CD is napvilágot lát, rajta a folyóirat nyolcvan évével, hiszen a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet elvégezte a Híd teljes digitalizációját.