2024. április 28., vasárnap

Az enyhe tél nem kedvez a termelőknek

A horgosi gazdák szerint a szántóföldi növényeknek és a gyümölcsöknek sem hasznos a tavaszias időjárás

Az idei enyhe tél kedvez a fűtési számláknak, a közlekedésben nem kell aggódnunk a csúszós utak miatt, és havat sem kell lapátolnunk. A növénytermesztők viszont a legkevésbé sem örülnek a jó időnek. Komoly veszély fenyegeti a növekedésnek indult növényeket, mert az esetleges későbbi zord időjárás miatt megfagynak, de a különböző betegségeknek is kedvez az enyhe idő. Megkérdeztük a horgosi gazdákat, milyen következményei lesznek a tavaszias időjárásnak.

– Elsősorban a gombabetegségeknek kedvez az enyhe idő. Az árpa és a búza esetében pedig a gabonalisztharmat okozhat károkat. A betegségek ellen melegebb időben könnyen lehetne védekezni, viszont ahhoz alacsony a hőmérséklet, hogy a vegyszerek kellően hassanak. Aki korán elvetette, annak már sárgul a búza hegye. Ezt persze később még kinőheti, ha meleg lesz, de a fertőzés ott marad, ami kihatással lesz majd a hozamra – meséli Bíró József, a Horgosi Termelők Klubjának elnöke.
A gabona mellett a gyümölcsösök is veszélyben vannak, hiszen a tavaszi fagyok gyakran okozhatnak súlyos károkat, most fokozottabb a veszély a korai rügyfakadás miatt.
Serfőző Jenő gyümölcstermelő szerint a metszés halasztásával lehet védekezni a fagy ellen, bár úgy vélekedik, talán nem lenne baj, ha az idén kevesebb alma teremne.
– A növényvédő azt tanácsolta, hogy az almafák metszését február végére hagyjuk, mert ha most elkezdjük, akkor az a jó idő miatt még gyorsabb növekedésnek indul. Viszont, ha olyan későre hagyjuk, akkor összeszaporodik a munka, nem lesz elég idő megmetszeni a gyümölcsösöket márciusig. Talán nem is lenne baj, ha kevesebb alma teremne, mert az ára tavaly szemtelenül alacsony volt. Nem lett volna szabad átadni a termést tizenkét–tizenhét dinárért. Ha viszont itt nem terem annyi alma, másfelé meg igen, akkor megint pórul járunk.
A csapadék hiánya sem kedvez a termőföldeknek, pedig ha lehet hinni a Luca-naptárnak, akkor az idei év különösen száraznak ígérkezik.