2024. május 3., péntek

Hatalmas a gazdáink lemaradása

Elkezdődött a Vajdasági agrár-mikrorégiók képzéssorozata

A zentai városháza nagytermében tegnap ünnepélyes keretek közt indították útjára a mezőgazdasági képzéssorozat idei ciklusát, amelynek céljaként a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők szakmai tudásának a tökéletesítését tűzték ki a szervezők.

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Kertészek Egyesülete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett képzéssorozat megnyitóján Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke, majd Ceglédi Rudolf polgármester és Bumford Tivadar, a Háló igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Bumford többek között elmondta, hogy az előadásokat 17, többségében magyarlakta településen szervezik meg, s több mint 30 témát szándékoznak feldolgozni, amelyek során nemcsak a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg, hanem kitérnek a mezőgazdasági fejlesztések és innovációk területére is.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy az EU irányába történő haladás új kihívásokat jelent a termelők számára. Hozzáfűzte: igencsak sajnálatos, hogy a termelőknek annyira hátrányos helyzetből kell indulniuk, hogy szinte nem is látják az előttük haladók nyomait. Mielőtt még Szerbia belépne az unióba, ezt a lemaradást pótolni kell, de önerőből lehetetlen, ezért hathatós összefogásra van szükség. Nagy Miklós rámutatott arra, hogy az a konkurencia, amellyel az unióban meg kell küzdeni, már régóta szervezetten lép föl a piacon, s csak akkor lehet felvenni vele a versenyt, ha a vajdasági termelők is összefognak.
Ezután Lálity Zsolt, a Kertészek Egyesületének konzulens tanára tartott előadást a tápanyag-utánpótlás tervezéséről.