2024. május 20., hétfő

A szerbiai katalízis doyenje

Elhunyt dr. Paula Putanov akadémikus, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának nyugalmazott tanára

Rövid betegség után, január 24-én, 89. évében, elhunyt dr. Paula Putanov akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja. Dr. Paula Putanov a katalizátorokkal foglalkozó tudományos körökben jól ismert és elismert tudós volt.

Dr. Paula Putanov 1925. július 14-én született Dárdán, a Szerb–Horvát–Szlovén Királyságban. Vegyészmérnöki diplomáját 1952-ben szerezte meg a Belgrádi Egyetem Műszaki Tudományok Karán. Doktori címét ugyanezen a karon kapta meg 1958-ban. A katalízis tudományág területén a szakosítást 1964-ben végezte el Párizsban (Université Sorbonne) és Lyonban (Institut de Recherches sur la Catalyse, CNRS). Az Újvidéki Egyetem fizikai kémia professzorának 1966-ban választották meg. Ebben a tisztségben dolgozott 1990-ig, nyugdíjba vonulásáig. A Technológiai Karon 1971-ben megalakult a Vegyészmérnöki Osztály, ahol a fizikai kémia tantárgy mellett a katalízist is oktata. Ebben az évben megalakította a Fizikai kémia és Katalízis Laboratóriumot. Vezetése alatt a hallgatók több mint 20 doktori és magiszteri tézist védtek meg, és mintegy 100 diplomamunkát.

Paula Putanov akadémikus fő kutatási területe a fizikai kémia volt, különösen pedig a heterogén katalízis. Katalízis terén Paula Putanov akadémikus volt a kezdeményezője és úttörője az elméleti és kísérleti kutatásoknak. Az egyetemi oktatásba Szerbiában elsőnek vezette be a katalízist. Putanov akadémikus több mint 200 tudományos közleményt jelentetett meg a hazai és a nemzetközi folyóiratokban. 12 könyve jelent meg fizikai kémia és katalízis témakörben. Felügyelete alatt munkatársaival több mint 80 kutatási projektumot és tanulmányt fejezett be. Mint meghívott előadó összesen 38 előadást tartott Oroszországban, az USA-ban, Kínában, Indiában, Görögországban és Jugoszláviában, a különféle egyetemi központokban.

Paula Putanov akadémikus tagja volt az Egyesült Nemzetek Iparfejlesztési Szervezetének (UNIDO), ahol a katalizátorok szabványügyivel volt megbízva. Az Applied Catalysis (Elsevier, Amsterdam) szakfolyóirat szerkesztőségi tagja volt. Az Európai Vegyészmérnöki Szövetségben a Katalízis Alkalmazási Munkacsoportban dolgozott. Aranyplakettet kapott az UNIDO katalíziskonferenciáján, Bécsben 1973-ban. Újvidék városának Októberi Díját 1981-ben kapta. Számos elismerést kapott tudományos munkájáért és a Belgrádi, valamint az Újvidéki Technológiai Karok fejlesztéséért. Levelező tagja volt a Vajdasági Tudományos és a Művészeti Akadémiának (1979), melynek rendes tagja 1982-ben lett. A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja az 1992-es évtől, 1998-ban pedig az akadémia elnökségi tagjává választották.

Paula Putanov akadémikus még a legáldatlanabb körülmények között is (a ’90-es évekre gondolok) a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémián rendszeres nemzetközi katalíziskonferenciákat szervezett meg. Megvallom, legjobb emlékezeteim szerint ezekben az ,,embargós” években külföldről jóformán már csak az Orosz, valamint a Magyar Tudományos Akadémia kutatói vettek részt.

Paula Putanov akadémikust munkatársai, valamint jóismerői, megcsodálták fáradtságot nem ismerő és odaadó munkájáért. A szerbiai katalízis doyenjét a tudományos körök nagymértékben hiányolni fogják.