2024. április 19., péntek

Március elején érkeznek a facsemeték

A kishegyesi helyi közösség fásítási akciója

A hét elején zárult a kishegyesi helyi közösség felhívása, amelyben egy fásítási akciót hirdettek meg a házak előtti utcarészek fásítására a lakosság bevonásával. A kiírás értelmében egy-egy háztartás 3-4 fát igényelhetett, amelyet a háza előtti utcarészen ültet majd el. A héten a helyi közösség tanácsa határozatot is hozott a facsemeték vásárlásáról.

– Az akció során több mint háromszáz facsemetét igényeltek a hegyesiek, és ez azt jelenti, hogy körülbelül hetven ház elé kerülnek új fák. Természetesen minden helyszínre elmegyünk, és a lakosokkal közösen beszéljük meg, hová lesz a legcélszerűbb elültetni a növényt. A házak előtti utcarészeken kívül szeretnénk fákat ültetni a falu két bejáratánál, valamint a Vasút utca elején is. A tanács 350 ezer dinárt irányzott elő erre a célra, ami azt jelenti, hogy az igényléseknek nagyjából eleget is tudunk tenni – hallottuk Sándor Istvántól, az akció egyik koordinátorától.

A fák a tervek szerint a hónap végén vagy március elején érkeznek meg.
– Legtöbben alacsony növésű díszfákat igényeltek, hogy ne legyen gond azzal, hogy elérik a villanyvezetéket, ha megnőnek. Azok, akik fát kapnak, természetesen kötelesek elültetni, gondozni, szükség szerint locsolni, és kötelezettséget vállalnak arra is, hogy pótolják a fát, ha netalán elszáradna, tönkremenne – mondta Sándor István.
A helyi közösségben megtudtuk azt is, hogy a lehetőségekhez mérten az akciót esetleg őszre is megismétlik. Az akció hírére sok helybeli felkereste a helyi közösséget azzal, hogy saját nevelésű facsemetéit ajánlotta fel kiültetésre, s a jövőben ezzel is számolnak majd.