2024. május 7., kedd

Újabb koalíciós szerződés és listaátadás

Az LDP a Zukorlić mufti támogatását élvező BDK-val állít listát, Dinkić pártja pedig önállóan indul a választásokon

A Demokrata Párt pénteken aláírta a koalíciós szerződést az Új Párttal, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségével, az Összefogás szakszervezeti egyesüléssel és a Gazdag Szerbiával. A koalíció választási listáját A demokrata párttal a demokratikus Szerbiáért fogják nevezni. Az nem derült ki, hogy ki lesz a listavezető. Több értelmiségi, emberi jogi aktivista is ezen a listán jelölteti magát.

Dragan Đilas, a DP elnöke szerint ez a koalíció lesz az egyetlen alternatívája az ügyvezető kormányt alkotó pártoknak, valamint mindannak, amit Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke képvisel. A koalíciót alkotó politikai pártok a szerződésben kötelezték magukat, hogy nem lépnek be abba a kormánykoalícióba, amelynek az SZHP is tagja lesz, és kidolgozzák a Szerbia gazdasági fellendítésével kapcsolatos tervüket.

Zoran Živković, az ÚP elnöke kifejtette: március 16-án a polgárok nem a politikusok, hanem saját jövőjükről döntenek. Zaharije Trnavčević, a GSZ elnöke pedig elmondta, hogy azért lépett be a koalícióba, mert Boris Tadić és követői kofferba pakolták tévedéseiket, és távoztak.

Boris Tadić, a majdan bejegyzendő Új Demokrata Párt elnöke megcáfolta, hogy a Mlađan Dinkić vezette Szerbia Egyesült Régiói is az ÚDP köré tömörülő koalícióban indul a választásokon.

Dinkić nem sokkal ezt megelőzően kifejtette: pártja vagy önállóan, vagy Tadićtyal indul a választásokon. Így végül a SZER elnöksége megerősítette, hogy önállóan állítanak listát, amelynek vezetője Dinkić lesz.

A DP-ből újabb tisztségviselők léptek ki, ezúttal a párt trsteniki községi szervezetének vezetőségi tagjai. Stevan Đaković, a DP trsteniki szervezetének elnöke és a szervezet elnöksége csütörtökön este döntött úgy, hogy kilépnek a helyi szervezetből, és mindannyian az ÚDP-hez csatlakoznak. A pártot Trstenikben a végrehajtó bizottság elnöke, az ifjúsági és a női tagozat elnökei, hat alelnök és a tízből nyolc városi képviselő-testületi tag hagyta el.

A Večernje novosti értesülései szerint Tadić több alkalommal is tárgyalt a SZER vezetőségével, amely azonban nem fogadhatta el ajánlatát, mert azt túlságosan megalázónak találta. Tadić kérése az volt, hogy a SZER ne vegyen részt az ÚDP köré tömörülő koalíció kampányában, és a nyilvánosság előtt csak Veroljub Stevanovcić és Boško Ničić képviselje Dinkić pártját, írja a Novosti.

Az ÚDP köré tömörülő koalíció kapcsán Dušan Petrović, az Együtt Szerbiáért elnöke jelentette be, hogy a koalíció listavezetője minden valószínűség szerint Tadić lesz.

A Faktor plus ügynökség és a Politika napilap legfrissebb kimutatása szerint ebben a pillanatban a szavazók 43 százaléka adná le voksát az SZHP-re. A polgárok 13,1 százaléka a Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő koalícióra, 11,6 százalékuk a DP-re, 7 százalékuk a Szerbiai Demokrata Pártra, 6,8 százalékuk a Boris Tadić köré tömörülő koalícióra, 5,2 százalékuk pedig az LDP-re szavazna.

A felmérés során, amelyet február 5-én és 6-án készítettek, ezer személyt kérdeztek meg.

A Liberális Demokrata Párt pénteken negyedikként átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak Čedomir Jovanović–LDP–BDK–SZDU választási listát. Az LDP a Szociáldemokrata Unióval és a sandžáki Bosnyák Demokrata Közösséggel indul közösen a választásokon. A BDK Muamer Zukorlić mufti támogatását élvezi.

Mint azt Bojan Đurić, az LDP alelnöke elmondta, dinamikus és pozitív kampányra készülnek, minél több polgárt meg kívánnak szólítani. A kampány során a koalíció a gazdaságra helyezi majd a hangsúlyt, hiszen pillanatnyilag ez a legfontosabb téma Szerbiában, tette hozzá Đurić.