2024. május 2., csütörtök

Hága: Hadžić marad a fogdában

Elutasította a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY ) Goran Hadžić, a horvátországi szerbek egykori vezetőjének kérelmét, hogy bizonyítékok hiánya okán engedjék szabadon. Hadžić védelme december 16-án szóban kérte a törvényszéket, hogy engedjék szabadon Hadžićot, az ügyészség ugyanis nem tudta a védencük elleni vádirat pontjait hiteles bizonyítékokkal alátámasztani.

Goran Hadžić az utolsó azoknak a sorában, akiknek a hágai törvényszék előtt kell felelniük a volt Jugoszlávia felbomlása nyomán – a múlt század kilencvenes éveinek első felében lezajlott háborúkban – elkövetett cselekményekért. A törvényszék összesen 161 személy ellen emelt vádat. Jelenleg is folyik az életben levő szerb fő vádlottaknak – Radovan Karadžićnak és a szintén csak nemrég elfogott Ratko Mladićnak, a boszniai szerbek egykori politikai, illetve katonai vezetőjének – a büntető pere.

Hadžić ellen 14 vádpontot fogalmazott meg az ICTY ügyésze. E vádpontok részben horvát polgári személyek százainak meggyilkolásával, részben pedig azzal kapcsolatosak, hogy a szerb–horvát háborúban a szerb haderő több tízezer horvátot űzött el lakhelyéről. Ami a tömeges gyilkosságokat illeti, a terhére rótt legsúlyosabb esetek Vukovárban történtek 1991 novemberében, amikor több mint kétszáz horvátot öltek meg.