2024. május 8., szerda

Felsőoktatási határ/helyzetek

Az intézményfejlesztések sarkalatos pontjai Takács Zoltán könyvében

Az Önálló és/vagy a határon átívelő felsőoktatás útján című konferencia keretében mutatták be Szabadkán, a Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének Székházában dr. Takács Zoltán Felsőoktatási határ/helyzetek című kötetét, amely tulajdonképpen a szerző doktori témája kibővítve. Mint azt Takács elmondta, ez a könyv voltaképpen vitaindító anyag, amely két fontos tétellel foglalkozik, a felsőoktatással és a határhelyzetekkel.
A kötetben olvashatunk a Kárpát-medence felsőoktatásáról, új kisebbségi egyetemekről is. Foglalkozik a határon túli intézményfejlesztések sarkalatos pontjaival. Külön fejezetet szentel a szerb–magyar határrégió felsőoktatására, itt olvashatunk a régió kisebbségi felsőoktatási jellemzőiről, a Vajdaságban tanuló magyarokról, a Magyarországon tanuló vajdaságiakról, a vajdasági magyarok iskolaválasztási preferenciáiról, Vajdaság munkaerő-piaci jellegzetességeiről, valamint a Magyarságkutató Tudományos Társaság gondozásában megjelent kötet jelentős része foglalkozik Szabadka felsőoktatás-fejlesztési lehetőségeivel, a Szabadkai „Egyetem” kérdéseivel is. Ez utóbbi kapcsán elhangzott, hogy jogi, pénzügyi, hallgatói és oktatói korlátok is felmerülnek.
A szerző a könyv bemutatásakor elmondta, több helyszínen folyt a kutatás, több mint 70 személlyel készült szociológiai mélyinterjú.

A konferenciát a Magyarságkutató Tudományos Társaság és a Regionális Tudományi Társaság szervezte.