2024. május 18., szombat

Számítógépes zsenik versengtek

Zentán megtartották az általános és középiskolás diákok Neumann informatikai versenyének vajdasági selejtezőjét

Újságot lapozva, internetes portálokat olvasva szinte naponta értesülünk izgalmas számítástechnikai újdonságokról, s nem is gondolunk arra, hogy nekünk is vannak számítógépes zsenijeink, akiket programjaikkal lehet, hogy nem is olyan sokára az új Mark Zuckerbergként, vagy pedig a vajdasági Steve Jobsként ünnepelhetünk majd. Az elmúlt hétvégén ilyen tehetséges ifjú titánok versenyeztek Zentán, az általános és középiskolás diákok Neumann informatikai versenyének vajdasági selejtezőjén, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. A két napos megmérettetésen a diákok tartományunk minden részéről összesen 103 munkával rukkoltak elő. A versenyzők szakmai zsűri előtt mutatták be, mennyire értenek a számítástechnikához, a számítógépes prezentációk, illetve különböző programok elkészítéséhez.

Az általános iskolások mezőnyében 75-en indultak, s a következő eredmények születtek:

oktatóprogramok kategóriájában Rekecki Dóra és Pósa Viktor, Kávai Áron és Sőregi Enikő munkáját díjazta a zsűri, a játékok közül pedig Svoreny Viktor, Barsi Árpád és Piri Pál, illetve Miodrag Babić programja bizonyult a legjobbnak. Digitális művészet kategóriájában Horvát Bertalan, Valkai Tardos, és Horvát Gergely alkotását díjazta a zsűri, a legjobb számítógépes grafikáért Ivana Cvetković, a legjobb számítógépen szerzett zenéért pedig Mihajlo Jagodić különdíjat érdemelt ki. A legjobb megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver) kategóriában Horvát Bálint, Orosz Tamás és Nagy Varga Szilárd jeleskedett. A Számítógéppel támogatott tervezés (CAD) mezőnyében Sörös Angelika, Pál Orsolya, és Sörös Aleksandra, android programozás kategóriában pedig Rigó Edvárd, Rind Roland és Horvát Alíz, illetve a Pešut Jovan és a Lakatos Dániel alkotta csapat bizonyult a legjobbnak. A Web prezentációk mezőnyében Slaviša Kozomara, Molnár Ramóna és Bicskei Debóra páros, illetve Sáfrány István remekelt. A zsűri különdíjjal ismerte el Luka Tubić (a legjobb ötletért), Csikós Gergő (a legjobb prezentációért), Lengyel Sándor ( a legjobb elkészített munka) és Jasmina Jerković (a legjobb tanár) munkáit.

A legjobb általános iskolának a kátyi Đura Jakšić, a zentai Emlékiskola, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály, az oromhegyesi Kis Ferenc és a módosi (Jaša Tomić) Stevan Aleksić iskola bizonyult.

A középiskolások mezőnyében 28 munkát értékelt a szakmai zsűri s a következő eredmények születtek: az oktatóprogramok kategóriájában a Kávai Konrád és David Karapandžić, illetve Talpai Gábor és Kávai Vince munkája bizonyult a legjobbnak. A beérkezett játékok közül Mark Marciki, Kovács Viktor és Rapcsány Krisztián alkotását díjazta a zsűri. Hardware kategóriában Kis Tamás, Bajusz Dániel és Zsámboki Ákos, illetve Pörzsölt Krisztián és Molnár Ákos remekelt. Digitális művészet mezőnyében Guci Dávid és Rácz Tamás, Bulátovity László, illetve Nagy Kanász Dávid készítette a legjobb alkotást. CAD-ban Muhi Kristóf és Juhász Csaba, illetve Bulátovity László, android alkalmazás programozásában Nagy Imre, webszerkesztésben úgyszintén Nagy Imre, illetve Magyari Lóránd és Šević Ivan diadalmaskodott.

Az iskolák közül a magyarkanizsai Beszédes József mezőgazdasági, gépészeti középiskola, az adai Műszaki Középiskola, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola lett a legjobb.

A verseny fődíját a szakmai zsűri egyhangú döntése alapján Kiss Tamás érdemelte ki a Megépített automata berendezés és vezérlése kategóriában Tamás, az eMotion – GPS pásztor projektumával. A fiú egy olyan berendezést fejlesztett ki, amellyel interneten keresztül meg lehet határozni az állatok pontos elhelyezkedését és követni lehet mozgásukat.

A versenyben elért pontszámok alapján a legjobb munkák Magyarországon egy újabb válogatáson esnek át, és a legjobbnak tartott munkák elkészítői részt vehetnek a nemzetközi Neumann verseny döntőjében, amit március 20–22-éig rendeznek meg Szekszárdon.