2024. május 3., péntek

Újra szavazhatnak a helyi járulékról az oromiak

A magyarkanizsai községi képviselő-testületi ülésről

Tegnap ülésezett a magyarkanizsai községi képviselő-testület. Az ülésen többek között határozatot hoztak az oromi helyi közösségben a 2014–2024 között fizetendő önkéntes helyi járulék bevezetéséről. A helyi közösség területén, Oromon, Völgyesen és Újfaluban kilenc hónappal ezelőtt tartottak népszavazást a helyi járulék bevezetéséről, sikertelenül. Lékó Róbert, Orom helyi közösségének elnöke az ülésen elmondta, reméli, hogy a köztársasági választások apropóján tömegesebb lesz a szavazók száma, és a programjuk is elnyeri a lakosság tetszését.

– A kilenc hónappal ezelőtti szavazás is jó eredménnyel zárult, kevés szavazat hiányzott a helyi járulék bevezetéséhez. Most is ugyanazt a programot kínáljuk a polgároknak, azzal a különbséggel, hogy kibővítettük még az utcai megvilágítással és a járdák építésével. A szavazást kilencnaposra tervezzük, közvetlenül a köztársasági választások után. Az elmúlt háromnegyed évben a polgárok még nem érzékelhették annyira a helyi járulék hiányát, hisz voltak aszfaltozások, de ha továbbra sem lesz biztos bevételi forrásunk, akkor a rendezvények szervezéséhez sem lesz pénz, sőt a helyi közösség irodáját is becsukhatjuk.

Az elnök elmondta, hogy mivel a termelőket a közelmúltban vagyonadó címén már megadóztatták, ezért nekik a helyi járulékot az eddigi hektáronkénti 50 kg búza helyett 25 kg búza értékében határozták meg.

A helyi járulék bevezetésére irányuló szavazás mellett az ülés további részében elfogadták a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ épületének építésiköltségvetés-módosítását, mert a tervezett építési költség 1,8 millió dinárral kevesebb volt, ezért a megmaradt összeget az épület berendezésére fordítják. A képviselők ezenkívül megszavazták, hogy csökkentsék a dolgozók munkabérét a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalatban. Továbbá kizárólagos jogosultsággal ruházták fel a Komunalacot az utak mentén és az utcákban álló közúti jelzőtáblák, az útpadka zöldterületeinek és az úttestről a csapadékvizet elvezető szegélykövek, vízelvezetők, lefolyók karbantartásával kapcsolatban.