2024. április 28., vasárnap

Zászlószentelés volt Tóthfaluban

A magyarországi Pécsi L. Dániel jelképművész és Kiss András jóvoltából egy délvidéki címeres zászlót kapott Tóthfalu magyar közössége. A zászlót a vasárnap délelőtti szentmise végén szentelte fel Utasi Jenő plébános.

– A címereim a nemzeti összetartozás jegyében készültek, mint tudjuk, június 4-e a Kárpát-medencében a magyar összetartozás napja – hallottuk Pécsi L. Dánieltől.

Délvidék címere esetében egyebek között megtalálható az az egyenes kard, amely látható az egykori Bács megye címerében is. Az alsó címermezőben egy stilizált kéttornyú várat látunk, amely a nándorfehérvári diadalt jeleníti meg. A toronyóra mutatójának állása és a harang arra a déli harangszóra utal, amellyel e győzelemre emlékezünk. A kapukon a Hunyadiak címere látható. Két oldalt két bőségszaru, a bal oldaliban búzakalász, a jobb oldaliban pedig gyümölcsök, szőlő, amely Bácska termékenységére, gazdagságára utal. A címer alsó részén a kék hullámok a Dunát és a Tiszát jelképezik.

A szentmise után bemutatkozott a Trianoni Szemle folyóirat, amely 2009-től létezik, és eddig 15 lapszám látott napvilágot. A folyóiratot és részletesebben a legutóbbi számot Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő és Domonkos László, a szerkesztőség tagja mutatták be. A közönség megtekinthette a Pécsi L. Dániel által tervezett címereket is.