2024. május 4., szombat

Nászinduló a horgászoknak

Évi közgyűlést tartott a magyarkanizsai Testvériség–Bratstvo Sporthorgász Egyesület

Együtt érkezett a násznép és a sporthorgászok is február 22-én délután a magyarkanizsai városházára. Mindkét társaság a díszterembe igyekezett, méghozzá ugyanabban az időpontban, pedig nem tartoztak össze. Két külön cél vezérelte őket: egyikek az esküvőt szerették volna végignézni, másikak a horgászegyesület évi közgyűlésére voltak kíváncsiak. A dísztermet pedig mindkét eseményre kiadták ugyanarra az időpontra! De ettől még nem dőlt össze a világ, a sporthorgászok kivárták az esketési ceremónia végét, majd fél óra késéssel bevonultak a terembe.

A megjelenteket – közöttük Dušan Jovanovićot, a Vajdasági Horgászszövetség elnökét, Radovan Kljajićot, a VHSZ tisztségviselőjét, Volenter Takarics Anasztáziát, a Községi Tanács ifjúsági- és sportmegbízottját, a csongrádi, szentesi és mindszenti testvéregyesületek valamint a környező sporthorgász egyesületek és a média képviselőit Tóth András egyesületi elnök üdvözölte. A közgyűlés résztvevői ezt követően egyperces néma felállással adóztak a tavalyi közgyűlés óta elhunyt horgásztársak emléke előtt.

A protokolláris bevezetők után a megjelentek meghallgatták a tavalyi év munka- és pénzügyi jelentéseit valamint az ellenőrző bizottság jelentését. Az ismertetőkből kiderült, hogy 2013-ban az egyesület igen jól szerepelt a különböző horgászversenyeken. A 16 kupaverseny közül az úszós versenycsapat 8 alkalommal is dobogóra került, háromszor pedig a legfelső fokára, és 20 egyéni érmet is szereztek. A tavalyi kuttyogatóversenyeken a Stanković–Rakić páros 75 ponttal Szerbia legjobbjának bizonyult.

Az elmúlt tavasszal új mólókat készítettek, és folyamatosan javítják a régieket is. Sikerült felszerelni a második móló megvilágítását, ahova az idén felkerülnek a térfigyelő kamerák is.

A jelentések vetületében megállapítást nyert, hogy a magyarkanizsai klub jól működik, hiszen akár az eladott horgászengedélyek számát, akár a taglétszámot vesszük figyelembe, nem tapasztalható csökkenés. A halállományra ez nem vonatkozik. Az egyesület több versenyt szervezett, sikeresen lebonyolította a Horgászfesztivált és népszerű horgásziskolát is.

Az egyület 2011 óta hatalmas gonddal küszködik. A Vajdaság Vizei Közvállalat az arra az évre a területbérleti díjat visszamenőleges hatállyal a háromszorosára emelte, mivel az egyesületet – a magyarkanizsai kajakklubbal egyetemben – a gazdasági tevékenységből jövedelemre szert tevők kategóriájába sorolta. Az egyesület ebbéli adóssága mára 680 ezer dinárra nőtt, amit képtelen kifizetni. Az erre vonatkozó, már 2011-ben is beadott fellebbezésre csak a közelmúltban érkezett(!) elutasító válasz a minisztériumi illetékesektől! Volenter Takarics Anasztázia elmondta, a tárgyalások folyamatban vannak, amelyek értelmében valószínűleg átminősítik az egyesületek Tisza-parti objektumait, hogy mint sportlétesítmények, a jelenleginél lényegesen olcsóbb kategóriába kerülhessenek.

Felszólalásában Dušan Jovanović, a VHSZ elnöke kifejtette, hogy az említett nehézségek ellenére a magyarkanizsai klub kiválóan működött, az egyik legjobb egyesület tartományunkban.

– Szervezetünkben különböző problémák miatt mintegy 60 százalékkal csökkent az eladott horgászengedélyek száma. Nagy gondot jelent, különösen az eléggé alacsony halfogási esély tekintetében, a 6000 dináros engedély, amely ugyan az egész ország területére szól, de felmerül a kérdés, hányan élnek ezzel a lehetőséggel? Magyarkanizsán lehet hogy senki, de máshol is alig valaki. A területi engedély ennek alig felébe kerülne, bevezetéséről azonban hallani sem akarnak a minisztériumban. A készülőben lévő új halászati törvény – amely hamarosan a képviselőház elé kerül – úgy látja elő, hogy a halászati engedélyek árának a meghatározása a jövőben az illetékes minisztérium hatásköre lesz, ami azt eredményezheti, hogy a mi 2200 eurós engedélyünkkel szemben a Dunán és a Száván érvényes 1000 eurós halászati engedély árával egyenlítik ki. Ennek következtében az utóbbi két folyón jelenleg működő 600 halászhoz hasonlóan a Tiszán is megnövekedhet a halászok száma, mert nyilván nem az olcsóbbak árát emelik meg, hanem a tiszai engedélyek árát csökkentik, és ez nagy mértékben növeli azoknak a számát, akik halászattal akarnak foglalkozni – mondta a VHSZ elnöke.

Az ülés folytatásában az egyesület tagjai kitértek a halasítás elmaradására, és ennek hosszú távon a sporthorgászatra nézve nem kívánatos következményeire; a halőrszolgálat munkájában tapasztalt fogyatékosságokra, és a hallopások számának növekedésére, valamint a környezetszennyezők által okozott gondokra is. Nem maradtak el a szokásos viták, vádaskodások, visszakérdezések a tagság és a VHSZ között, alapjaiban azonban elmondható, hogy ha néha másként is tűnik, mindkét oldal a sporthorgászat fejlesztéséért küzd. Ki-ki a maga módján és módszereivel.

Végezetül a tagság elfogadta a 2014-es munka- és pénzügyi tervet, ennek részeként az 500 dináros évi tagsági díjat, a csónakkikötés és a kabinbérlet új díjszabását is, amelyeken az egyesület már évek óta nem változtatott.