2024. május 5., vasárnap

Március 16-án 19 lista közül választhatunk

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tegnap elfogadott öt újabb választási listát, így március 16-án 19 lista közül választhatunk. Elfogadták az Elég volt – Saša Radulović, a Nemzetek és nemzetiségek koalíciója (RDP–SZDSZ), a Patrióta front – Dr. Borislav Pelević polgárok csoportosulása, az Orosz Párt – Slobodan Nikolić és a Demokratikus Tevékenység Pártja – Riza Halimi elnevezésű listákat.

A Nemzetek és nemzetiségek koalíciója mögött a Ruszin Demokrata Párt és a Szlovák Demokrata Párt állnak, vagyis kisebbségi pártok listájaként indul a választásokon, ugyanúgy, mint az Orosz Párt és a Demokratikus Tevékenység Pártjának listái.

A RIK ma éjfélkor ülésezik, és véglegesíti az összesített választási listát, amely azokat a választási listákat tartalmazza, amelyekből március 16-án a rendkívüli parlamenti választások napján választhatunk. Ezt követően az összesített listát megjelentetik a Hivatalos Közlönyben.

A Felkínált lehetőségek közül egyik sem elnevezésű választási lista benyújtói tegnap panaszt adtak be a Szerbiai Alkotmánybíróságnak, mert mint mondták: a RIK nem hagyta jóvá számukra a törvényes 48 órás haladékot a hiányosságok kijavítására. Ehhez kapcsolódóan a RIK illetékesei elmondták: a szóban forgó listát azért nem fogadták el, mert péntekről szombatra virradó éjszaka éjfél után egy perccel adták át, ezzel pedig egy perccel lekésték a törvényes határidőt. Nikola Tulimirović, a lista képviselője megcáfolta ezt, szerinte ugyanis éjfél előtt egy perccel adták át listájukat. Úgy véli, a RIK politikai okokból kifolyólag lehetetlenítette el a lista esélyeit.

A Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) tegnap egy újabb felmérést ismertetett a választások témájához kapcsolódóan. Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 47 százaléka elégedett az aktuális összetételű kormány tevékenységének irányvonalával, és úgy véli, hogy a következő kormánynak folytatnia kellene a megkezdett munkát. A megkérdezettek 22 százaléka egyelőre bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy az új kormánynak a régi utat kellene-e folytatnia, vagy egy újon elindulnia, 31 százalékuk viszont nem tartja megfelelőnek az eddigi utat.

A polgárok minden egyes olyan területet negatívan értékeltek, amellyel a következő kormánynak foglalkoznia kell: a gazdaságot, az életszínvonalat és a munkásjogokat.

A megkérdezettek 20 százaléka véli úgy, hogy a kormány semmit nem csinált az utóbbi másfél évben, 36 százalékuk szerint részben tett valamit, 22 százalékuk szerint pedig sokat tett.

A DEMOKRATÁKKAL BIZTOSAN NEM

Ivica Dačić kormányfő, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke nem biztos abban, hogy a választásokat követően melyik pártok alakítják meg a kormányt, és abban sem, hogy az SZSZP, illetve a köré tömörülő koalíció ismét része lesz a kormánynak. Abban azonban biztos, hogy 2000 óta az SZSZP most fogja produkálni a legjobb választási eredményt.

Akármennyire is bizonytalan maga Dačić jövőbeni szerepével kapcsolatban, Slavica Đukić-Dejanović, az SZSZP alelnöke úgy véli, hogy Szerbiának még soha nem volt olyan jó kormányfője, mint Dačić, akire véleménye szerint a szocialisták és a köréjük tömörülő koalíció is büszke.

– Dačićot nem mi jelöltük a Nobel-békedíjra, hanem az Egyesült Államok Kongresszusának, valamint az Európai Parlamentnek a képviselői. Ezt a jelölést politikusi és kormányfői tevékenységével érdemelte ki. Ez az eredmény és siker egyeseket bánt, ezért támadják Dačićot annyian a választási kampányban – fogalmazott Đukić-Dejanović, majd mindenkit biztosított, hogy pártjának elnöke nem áll el a szocialista elvektől, mint ahogyan koalíciós partnereiknek, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának és az Egységes Szerbiának sem fordít hátat. Dačić ugyanúgy szívében hordozza Szerbiát, mint két gyermekét, fűzte hozzá Đukić-Dejanović.

Rasim Ljajić, a választásokon a Szerb Haladó Párttal koalícióban induló Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke úgy véli, hogy az eddigi parlamenti választások közül ezeknek lesz a kimenetele a legbizonytalanabb, hiszen bár azt tudni, hogy melyik párt nyer a választásokon, az egyáltalán nem világos, hogy az SZHP-nek hány pártra lesz szüksége a hatalmi többség megalakításához, mint ahogyan azt sem tudni, hogy melyik párt végez a második és a harmadik helyen. Ahhoz, hogy a következő kormány végrehajtsa a szükséges reformokat, a hatalmi többségnek széles támogatottságra van szüksége, magyarázta Ljajić. „Az SZHP és Aleksandar Vučić most esélyt kapnak. Rajtuk áll, hogy ezt ki is használják. Hiszen mit ér a népszerűség, ha ezt nem használják fel a reformok végrehajtására” – mondta.

A majdani kormánykoalíció kapcsán Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke sokadszorra nyomatékosította, hogy a haladók Demokrata Párttal biztosan nem lépnek koalícióra.

– Nem gondolkodtunk még arról, hogy milyen összetételűnek kellene lennie a kormánykoalíciónak, és egyetlen politikai párttal sem tárgyaltunk még erről. Azt azonban már most leszögezhetem, hogy a DP-vel biztosan nem alakítunk koalíciót – húzta alá Stefanović.

A párt alelnöke szerint egyedül az SZHP köré épülő és az Aleksandar Vučić vezette kormány lehet garanciája a reformok végrehajtásának és a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni küzdelemnek.

Zorana Mihajlović, az SZHP másik alelnöke kifejtette, hogy Szerbia sikere a politikai stabilitástól függ, a politikai stabilitás pedig a gazdasági stabilitástól. Az SZHP az utóbbi 18 hónapban bebizonyította, hogy bátran irányítja Szerbiát, és stabil országgá tette azt, hangsúlyozta Mihajlović. Az SZHP-nek minden polgár bizalmára szüksége van, hogy a választásokat követően még bátrabban és gyorsabban irányíthassa az országot, mondta.

SZABAD PIACGAZDASÁG ÉS SZOCIÁLIS VÉDŐHÁLÓ

Saša Radulović volt gazdasági miniszter megindokolta, hogy miért kíván indulni a választásokon: mert nem áll el attól az elképzeléstől, hogy a Szerbiában jellemző „parazita párttársadalmat” fel kell számolni, és egy rendezett országot kell létrehozni.

Vučićnak sem akarata, sem tudása, sem kapacitása nincsen a szükséges reformok végrehajtásához, fejtette ki Radulović az általa képviselt lista és program ismertetésekor.

– Azért nem akarja végrehajtani a reformokat, mert tudja, hogy azzal automatikusan felszámolná a parazita párttársadalmat. Ez pedig azért nem lenne számára kedvező, mert ezek a paraziták táplálják az SZHP gépezetét. Vučić eddigi ígéretei hazugságnak bizonyultak: az Etihad, a Belgrád víziváros és a Mercedes is, egyikből sem lett semmi. Az Elég volt választási lista azt a politikát kívánja folytatni, amelyet már gazdasági miniszterként is képviseltem. Azért léptem be a kormányba, hogy belekezdjek egy nehéz feladatba, ebben azonban az első naptól kezdve akadályoztak. Ennek ellenére sem én, sem munkatársaim nem adtuk fel, addig dolgoztunk a reformokon, amíg Vučić ezeket teljesen le nem állította – sorolta Radulović.

A volt gazdasági miniszter szerint a munkafeleslegnek számító állami alkalmazottak 1,5 milliárd eurójába kerülnek Szerbiának évente. A „haveri alapokra” épített gazdaság miatt pedig újabb egymilliárd eurót veszít az ország, tette hozzá Radulović, majd elmondta, hogy a szociális védelem rendszerének a kiépítését és a szabad piacgazdaság elvét szorgalmazza. Ez a rendszer leginkább Kanadában és Ausztráliában érvényesül.

A gazdaság témájához kapcsolódóan Veroljub Stevanović, a Szerbia Egyesült Régióinak alelnöke a régiók fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy meggátolják a fiatalok elvándorlását bizonyos területekről.

A következő összetételű kormánynak nem a takarékoskodásra kellene építenie, a nehéz gazdasági helyzet ellen beruházásokkal lehet a legsikeresebben küzdeni, értékelte Stevanović, majd hozzátette: ezeknek a beruházásoknak Szerbia minden egyes régiójába el kell jutniuk, hogy a fiatalok tanulmányaik elvégzése után helyben is munkát találhassanak. Ha a fiatalok nem találnak helyben munkát, akkor máshová költöznek, majd ha végül sehol az országban nem tudnak elhelyezkedni, akkor végül kivándorolnak külföldre, figyelmeztetett Stevanović.