2024. május 3., péntek

Az időjárás a főbűnös

Ismertette jelentését a magas decemberi villanyszámlák kivizsgálására létesült munkacsoport

A magas decemberi villany- és gázszámlákra hatással volt a hideg időjárás miatt bekövetkezett nagyobb fogyasztás, a fogyasztásmérő berendezések leolvasási időtartamának meghosszabbodása és az emberi tényező. Az utóbbi miatt továbbra is kutatják a felelősséget – közölték csütörtökön a szerb kormányban megtartott sajtótájékoztatón, melyen ismertette jelentését a magas decemberi villanyszámlák kivizsgálására létesült munkacsoport.

A beérkezett reklamációk száma decemberben 40 802 volt, ebből 16 084-et jóváhagytak. Ez csupán 2,5 százalékkal több mint általában a havonta benyújtott panaszok száma – mondta Dejan Trifunović, az energiaügyi miniszter helyettese.

A munkacsoport megerősítette a korábbi állítást, hogy a magasabb számláknak többek között az időjárás az oka. Decemberben a külső hőmérséklet az átlagosnál 7 fokkal alacsonyabb volt, és emiatt az villamosenergia-fogyasztás 24 százalékkal megnövekedett – mondta Trifunović.

Az energiaügyi miniszter helyettese kifejtette, hogy több gazdasági vállalatban a fogyasztásmérő berendezések leolvasásának időtartama meghosszabbodott. Voltak olyan vállalatok, például a Jugoistok Niš, amelyekben a logisztikai ellenőrzés nem működött, és ez oda vezetett, hogy milliós fogyasztású számlákat nyomtattak ki.

A felsorolt hibák miatt a munkacsoport kezdeményezni fogja az ellenőrzés megszigorítását, és hogy április 1-jéig sürgősen vizsgálják felül a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) és öt gazdasági vállalat villanyáram-ellátásáról szóló egyezségét. A munkacsoport ezenfelül azt is kérvényezi, hogy a mulasztásokért személyes felelősségre vonásra kerüljön sor, és hogy június 1-jéig vizsgálják felül a mostani elektromos energia díjszabási rendszerét – mondta Trifunović. A januári villanyszámlákra 13 181 reklamáció érkezett, közülük 4859-et hagytak jóvá, kétszer kevesebbet, mint decemberben – mondta az energiaügyi miniszter helyettese.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) üdvözölte a munkacsoport eredményeit, és támogatja annak az ellenőrzésre és felülvizsgálatra vonatkozó javaslatait.

Petar Stanojević, az energiaügyi miniszter kőolajjal és földgázzal kapcsolatos ügyekkel megbízott munkatársa kijelentette, hogy a decemberi gázszámlákra 920 reklamáció érkezett, ez a 242 ezer felhasználónak mindössze a 0,4 százaléka. A megnövekedett gázszámlákra hatással volt az alacsony külső hőmérséklet, a 33 elosztóközpont közül 15-nél a fogyasztásmérő berendezések leolvasásának a késése, és hogy 2 elosztóközpontnál 10 százalékkal magasabb adót számoltak el – mondta Stanojević, aki hozzátette, hogy Topolya, Versec, Magyarkanizsa és Nagybecskerek községekben a földgáz minősége nem volt kielégítő, mivel a hazai földgáz rosszabb minőségű az oroszországinál, de a fogyasztást szabályosan mérték.