2024. április 27., szombat

A földművesekkel szembeni eljárások megszüntetését követeli az MPSZ

Nyílt levélben tiltakoznak a tartozások behajtása ellen

A Magyar Polgári Szövetség a minap nyílt levélben fordult Tomislav Nikolić köztársasági elnökhöz, Ivica Dačić kormányfőhöz és Aleksandar Vučić kormányfőhelyetteshez, hogy szüntessék meg a földművesek tartozásainak behajtását – mondta el Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke a párt tegnapi sajtótájékoztatóján. Rác Szabó úgy fogalmazott, hogy a mezőgazdasági termelőket sújtó állami akció nem egyszerűen pénzügyi kérdéseket vet fel, hanem sokkal inkább politikaiakat, hiszen a szerb állam a saját magatehetetlenségét terheli rá elsősorban a magyar nemzethez tartozó földművesekre. Kiemelte, hogy ezek az emberek saját földjükön dolgoznak, s önhibájukon kívül nem fizették ki azokat a tartozásokat, amelyekkel megterhelik őket, ugyanis az állam a megélhetésüket sem teszi lehetővé, márpedig ez az állam kötelessége lenne, s emiatt az állam felelőssége is, hogy ezek a tartozások nem lettek törlesztve, nem pedig a mezőgazdasági termelőké.

A sajtótájékoztató folytatásában Rácz Szabó kitért arra, hogy pártjuk kételkedik abban, hogy minden rendben van a zentaiak gázszámláin szereplő gázfogyasztást illetően. Az MPSZ elnöke szerint ugyanis, amíg egy adott számlán az egyik helyen köbméterben szerepel az elfogyasztott gáz mennyisége, ugyanazon a számlán, a másik helyen úgyszintén feltüntetik ezt a fogyasztást, de egy nagyobb fogyasztási mennyiséget kimutatva. Rácz Szabó ezért azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy menjenek be a gázszolgáltató irodájába, és járjanak utána a dolognak.

Rácz Szabó arra is kitért, hogy a zentai munkaközvetítőben egy alkalmazott sem beszél magyarul, és az ott kitöltendő kérdőíveket csak szerbül, cirill betűkkel nyomtatták ki, figyelmen kívül hagyva, hogy Zentán a magyar nyelv is hivatalos nyelv, vagyis e nyomtatványokat magyar nyelven, latin írásmóddal is biztosítani kell. A MPSZ elnöke szerint ez ügyben a zentai önkormányzatnak kell lépnie.