2024. május 7., kedd

Nem könnyű mezőőrnek lenni

Rátámadtak a két zentai csőszre, és megfenyegették őket

A nevük elhallgatását kérő két zentai mezőőr arról számolt be napilapunknak, hogy már többször rájuk támadtak munkavégzés közben. Az első eset két héttel ezelőtt történt, amikor egyikük a városi parknál ellenőrizni akart egy személyt, aki két társával együtt a kerékpárjával két rakás frissen vágott kőrisfát szállított. Az illetők nem álltak meg, hanem sebes léptekkel a városi piac felé vették az irányt. A mezőőr ekkor értesítette a társát és a rendőrséget is, és követni kezdte a díszes társaságot. Ekkor azonban az egyik illető megfordult, kihúzott egy kétméteres faágat a rakásból, és a mezőőrre támadt, majd pedig két társával együtt elfutott. Az időközben kiérkező rendőröknek csak az egészségház közelében sikerült megállítaniuk a tolvajokat, akik közül a legidősebb a rendőrök jelenlétében is szemtelenkedett s fenyegetőzött. Március 4-én a mezőőrök ismét ugyanezt a személyt csípték nyakon, miközben az általa illegálisan kivágott fát igyekezett hazaszállítani. A rendőrség segítségével ismét sikerült megállítaniuk, de most sem működött együtt a hivatalos személyekkel, hanem amikor a hivatalos eljárás keretében fotókat próbáltak készíteni róla, a kivágott fát ledobta, és elindult a mezőőrök irányába, a rendőrök azonban ezúttal is megfékezték.

Zenta várost, a hozzá tartozó termőföldeket, a gyümölcsösöket és erdős területeket mindössze ez a két mezőőr ellenőrzi a nap 24 órájában. Munkájuk során felveszik a gyanús személyek adatait, videó- és fotódokumentációt készítenek róluk, és ezeket is csatolják a jegyzőkönyvhöz. A két csőszt már korábban is megfenyegették az általuk nyakon csípett tolvajok, s az is megtörtént, hogy a családtagjaikat is zaklatták a tevékenységük miatt. Egyikőjük családi házához is „ellátogattak”, egyik alkalommal pedig baltákkal hadonászva próbálták őket elzavarni az erdőből a többnyire roma fatolvajok, de volt, amikor kombival és személyautóval is megpróbálták őket elütni.

Ezzel szemben a mezőőröknek nincs mivel megvédeniük magukat, ezért igyekeznek is elkerülni a tettlegességet. Szerencsére a rendőrök a legtöbb esetben kijönnek a hívásaikra, s így ez idáig még nem történt nagyobb baj.

A két zentai csősz tavaly szeptember óta mintegy 250 jegyzőkönyvet készített el, amelynek 70 százalékát illegális favágás esetében írták ki.

– A fatolvajok többsége saját magának szerzi be így a tüzelőt. A rászorulók egyébként legális úton is tüzelőhöz juthatnak, ehhez csupán engedélyt kell kérniük a Duna–Tisza–Duna vállalattól a kanálisok kitakarítására, s találnak itt is elegendő fát. Annyit kell tenniük, hogy bemennek a vállalatba, s az illetékeseknek megemlítik, hogy hátrányos helyzetben vannak, s nem tudják megoldani a tüzelő beszerzését. Ezenkívül a Szerbiai Vasutakhoz is nyugodtan fordulhatnak, s kérhetik a vasút mellett lévő gallyak összegyűjtését. Már többen is sikerrel jártak, s így sikerült beszerezniük a tűzrevalót – mondta az egyik csősz.

A fatolvajoktól elkobzott fát egyébként a városi szennyvíztisztító telep egyik szegletében tárolják, tavasszal pedig a szociális központnak adják, amely szétosztja a rászorulóknak.