2024. április 28., vasárnap

Az MRM csalódott

László Bálint: A párt tagságának nagy része nem érezte magáénak az ötpárti szövetséget

A Magyar Remény Mozgalom a rendkívüli parlamenti választásokon nem tudott önálló listán indulni, így a Nemzeti Közösségek Listáján indult, azonban a listának nem sikerült bejutnia a Szerbiai Képviselőházba. László Bálinttól, az MRM elnökétől azt kérdeztük, hogy mi a véleménye a választási eredményekről.

– A köztársasági parlamenti választások a nagy pártokat tekintve a várakozásoknak megfelelően alakultak. Azonban némileg meglepő, hogy egyes rendszerváltó pártok, amelyek eddig szerves részei voltak a parlamentnek, nem kerültek be a Szerbiai Képviselőházba. A jelen eredmények meggyorsítják majd a törvények elfogadását és az európai uniós csatlakozási folyamatokat is, hiszen a kormányoldalnak sokkal kisebb ellenfele lesz, ha lesz egyáltalán. Ez probléma is lehet, hiszen minden normális demokráciában szükség van ellensúlyra, ami itt nehezen fog megvalósulni, kiváltképp, ha a haladók meghívják a hatalomba a Szerbiai Szocialista Pártot, az Új Demokrata Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget is. Ebben az esetben egy olyan egységkormány jönne létre, amely a demokrácia szempontjából nem lenne kívánatos, hiszen a kritikák és az egészséges ellenvélemények elmaradnának.

Hogyan értékeli a Nemzeti Közösségek Listája és a rajta szereplő Magyar Remény Mozgalom választási eredményeit?

– Az MRM elnökeként csalódott vagyok az eredmények láttán. Csalódott, mivel az utóbbi időszak az MRM számára ténylegesen a bővülésről, népszerűségének növekedéséről szólt, úgy érezhettük eddig, hogy jó úton haladunk. Az eredmények elemzéséből azt a következtetést lehet levonni, hogy még az MRM-tagság nagy része sem érezte magáénak az ötpárti szövetséget, valamint a számunkra rendelkezésre álló kampány két hete alatt nem jutott el a velünk szimpatizáló választópolgárokhoz a koalíciónk üzenete, és nem ismerték fel a listánkat a választásokon. Mindez nem jelenti azt, hogy a gyenge szereplés miatt nem terhelné felelősség az MRM-et és a koalíciós partnereit, hiszen nem tudtuk megszólítani az elégedetlen polgárokat. Egy másik tanulság az, hogy a magyar érzelmű ember csak magyar jelöltre és listára szavaz, és ezt a jövőben tiszteletben kell tartanunk, bár nyilvánvalóan az MRM kényszerhelyzetben volt, amikor kiírták a választásokat.

Melyek lesznek a következő lépések?

– Arra fogunk törekedni, hogy a jövőben önállóan, az MRM neve alatt, kizárólag magyar listával indulhassunk. Erre már készülünk is a közelgő rendkívüli tartományi választások esetében. A választások kapcsán levonjuk a következtetéseket, és folytatjuk az építkezést, hiszen a délvidéki magyar politikumon belül továbbra is szükség van egy olyan ellenpólusra, amely rámutat a hibákra. A kampány időszaka alatt sok új tag jelentkezett pártunkba és kezdenek eltűnni a délvidéki térképről azok a fehér foltok, ahol az MRM eddig nem volt jelen. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk véghezvinni céljainkat, bemutatni programunkat és nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy az MRM-et, mint egy másik magyar opciót mutassuk be.