2024. május 19., vasárnap

A mindennapi élet iskolája

Hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkoznak Magyarkanizsán

A vasalás, mosogatás, bevásárlás, számlák befizetése olyan tevékenységei életünknek, amelyre a legtöbb gyereket általában előbb-utóbb megtanítják a szülei. Azonban akadnak olyan fiatalok, akik nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. Magyarkanizsán az Észak Vajdasági Gyógypedagógusok Egyesülete már évek óta foglalkozik speciális nevelési igényű fiatalokkal. Idei „Tervezzük az életünket” elnevezésű féléves programjukban igyekeztek olyan tevékenységeket felölelni, amelyek a mindennapok részét képezik.

Két roma fiú épp egy Singer varrógéppel szegi be a konyharuha szélét, néhol cikkcakkosra sikeredik, szabadkozik, hogy még csak most kezdte tanulni. Társa kijelenti, hogy de hát nem csoda, hogy nem megy nekik a varrás, hisz ők mégiscsak fiúk, ez inkább a lányok dolga. De felcsillan a szemük, amikor bátorításképp felhívom a figyelmüket arra, hogy a leghíresebb olasz és francia divattervezők is férfiak.

A lányok varrnak és vasalnak, igyekeznek, mert délelőtt még úszni is mennek a gyógyfürdőbe. Nagy Kracsun Szimonetta pedagógus pedig elmondja, hogy a 25 fiatal, aki részt vesz a programban a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj általános iskola felső tagozatos diákjai, de az életkorukat tekintve 18 éves is akad köztük.

– Olyan programba szerettük volna őket bekapcsolni, amely az életminőségük javítását szolgálja. Ehhez a Szociálisügyi Minisztériumtól kaptunk 1 millió dinár támogatást. Itt pedagógusok, gyógypedagógusok, edzők foglalkoznak velük. Heti két alkalommal találkozunk, ilyenkor együtt bevásárolunk, főzünk, együtt étkezünk, a ház körüli tennivalókat látjuk el, hogy a saját környezetük rendbetételére tanítsuk őket. Megmutatjuk, hogyan kell takarékoskodni a pénzzel, konyhai praktikákat mutatunk nekik, de olyan dolgokra is igyekszünk őket megtanítani, mellyel esetleg pénzt is kereshetnek.

A foglalkozások heti két alkalommal zajlanak a Vöröskereszt egykori épületében, mely most a Cserkész Szövetség otthona. A munka mellett van kikapcsolódási lehetőség is, ilyen a tánc, arcápolás és sminkelési lehetőség a lányoknak, a fiúknak foci és asztalitenisz. Sorban látogatják a hivatalos intézményeket is, a rendőrséget, az egészségházat, megtanítják őket hogyan kell elintézni az ügyeiket, sőt színházlátogatás is szerepel a terveink között.