2024. május 4., szombat

A tilalom ellenére sok a tűzeset

Magyarkanizsa községben a felszerelés jó, a tűzoltó viszont kevés

Az elmúlt héten több tűzeset is történt Horgoson, a hétvégén feltehetőleg szándékos gyújtogatás okozta a Kuntóban lévő száraz füves terület gyulladását, majd a hazafelé tartó tűzoltóautóból a másik utcában kéménytűz füstjére lettek figyelmesek. Kedden egy kigyulladt traktorhoz riasztották a tűzoltókat.
Bacskulin István, a helyi közösség elnöke számolt be a hétvégén történt esetről, ahová szombaton délután öt óra táján riasztottak. Elmondása szerint a tűz ismeretlen okokból, feltehetően gyújtogatás miatt keletkezett.
A tavalyi évben elrendelt tűzgyújtási tilalom van érvényben idén is, tehát december 31-ig továbbra is tilos az égetés. Tóth Zoltán, a helyi tűzoltók elnöke elmondta, hogy a kora tavasz és az aratási időszak a legkritikusabb.
– Itt nálunk hagyomány a száraz fű égetése, ami viszont komoly veszélyt jelent – nemcsak a községben, hanem országos szinten is –, az esetek 70%-ában gyújtogatás okozza a tüzet. A hétvégi tűzesetnél körülbelül félhektárnyi terület égett le, mire a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat. Valószínűleg ezt is szándékos gyújtogatás okozta.

Horgoson jelenleg két tűzoltó áll munkaviszonyban, míg az Önkéntes Tűzoltók Egyesületének köszönhetően egy 15 fős operatív egységet tudnak mozgósítani baj esetén. A munkájukra pedig nagy szükség van, hisz az elnök elmondta, hogy 2012-ben 103, 2013-ban 68, idén pedig a keddi riasztással együtt 12 tűzeset történt eddig.
A községben összesen négy munkást alkalmaznak, ebből Horgoson kettőt.
– Igyekeztünk a községet területileg felosztani, így az északi részen a horgosi egységhez tartozik Martonos és Kispiac, a déli részen terülő Oromhoz Újfalu, Völgyes, és a szintén tűzoltóegységgel rendelkező Tóthfalunak is besegítenek, míg a többi települést, Adorjánt és Oromhegyest Magyarkanizsa látja el. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően viszonylag elég jó felszereléssel tudunk működni, az elmúlt négy évben egy használt és négy új tűzoltóautót vásároltak, ebből három gyors beavatkozású terepjáró, sőt a Horgoson lévő autóban még feszítő-vágó felszerelés is van, amely a határ közelsége miatt az autópályán történő baleseteknél nyújthat nagy segítséget. A községi tűzoltóautó hatkerék-meghajtású, valamint 7000 liter víz tárolására, szállítására alkalmas. Ezzel a járművel tudták a hóviharban rekedt autósokat kimenteni a télen.
Tóth Zoltán hozzátette, hogy szerencsére ez utóbbit még nem kellett használniuk, mivel megnyílt a kétsávos, határhoz vezető út, azt megelőzően azonban évente 8-10 frontális ütközéshez riasztották őket.
– A községben a nagykikindai tűzoltó-mentő egység tevékenykedik még, velük napi szinten vagyunk összeköttetésben, hisz a mi felszerelésünk modernebb az övéknél.
Ennek ellenére Tóth azt mondja, körülbelül 10 munkásra lenne szükségük ahhoz, hogy optimálisan tudjanak működni.
– A törvény előírása szerint egy településen 9 személynek kellene négy váltásban dolgoznia, ez kivitelezhetetlen, de úgy gondolom, összesen tíz munkással és 5-6 önkéntessel már megfelelő lenne a létszám a működéshez. Az egyesületünk ennek érdekében igyekszik az utánpótlásról is gondoskodni, nagyon sok fiatal tag van, különösen Oromon tömeges a pionírcsoport, de más településeken is nagy az érdeklődés.