2024. május 2., csütörtök
HORGOS

Ki mennyivel tartozik Horgoson?

– Néhány utcát vagy az összes járdát ki lehetne aszfaltozni abból a pénzből, amennyivel a mezőgazdasági földterülettel rendelkezők tartoznak – nyilatkozta Bacskulin István, a horgosi helyi közösség elnöke. Horgoson az eddigi összes tartozás 4,5 millió dinárt tesz ki, a listán pedig 1486 személy szerepel, ebből mintegy száz főnek 10 ezer dinár feletti adóssága van. A legnagyobb összegű tartozás 45 ezer dinár, de sok esetben van a házaspárok nevén külön adósság, amelyet összeadva háztartásonként magasabb értékek is vannak, mint a lista élén álló személyé.

A megfizetési rendszer egyik hiányossága, hogy míg a dolgozók béréből levonták a helyi járulékot, a földműveseknek önszántukból kellett befizetniük, ám ha ezt nem tették meg, annak sem volt következménye.

Bacskulin Istvánt megkérdeztük, hogyan lehet utólag behajtani az adósságokat:

– Ahhoz a helyi közösség tanácsának kell kérelemmel fordulnia az önkormányzathoz, és ők teszik meg a szükséges lépéseket.

A napokban a községben Oromon zajlott a helyi járulék bevezetésére kiírt szavazás, melynek egyik újdonsága, hogy csökkentették épp a mezőgazdasági földterületek után adózók hektáronkénti szorzóját, azzal az indokkal, hogy az állam is nagyobb terheket rótt ki rájuk az idéntől.

Magyarkanizsa község hivatalos honlapján egyébként megtalálható és mindenki számára hozzáférhető az adótartozó jogi és magánszemélyek listája a frissített, 2013. december 31-ei adatokkal. Az összesített listán 362 jogi és 8800 magánszemély szerepel. Ennek érdekessége, hogy a jogi személyek listáján szereplő első két vállalat tartozása külön-külön is meghaladja a 6 millió dináros összeget.