2024. május 5., vasárnap

Oromon ismét helyi járulék

Az Orom helyi közösséghez tartozó településeken a szavazati joggal rendelkező 1726 polgár közül 1334-en vettek részt a március 16. és 25. között lezajlott szavazáson, ahol a lakosok 57,7%-a voksolt a helyi járulék bevezetése mellett.

Az oromi helyi közösség elnöke, Lékó Róbert elmondta, hogy az idei év programjait még a községi költségvetésből fogják megvalósítani, a helyi járulékot a júniusi bérekből kezdik levonni, és bevételük majd valamikor az év vége felé várható. A munkavállalók nettó munkabérük, a vállalkozók jövedelmük és a vállalkozói szerződések szerinti nettó bevételek után 2%-kal adóznak majd. A földművesek hektáronként 25 kg búza értékét fizetik.

A helyi járulékot 2024. április 30-áig vezetik be, a befolyó eszközöket elsősorban aszfaltozásra, a ravatalozó és az oromi autóbusz-megállóhely átépítésére, közvilágítás bővítésére fordítják majd. Ezenkívül támogatást ígérnek az egyesületeknek és a közhasznú szervezeteknek, de hozzájárulnak majd a közösséget érintő rendezvények költségeihez is. Térfigyelő kamerák fölszerelését tervezik, valamint a befolyó összeg 20%-át falurendezésre, a helyi közösség működésének költségeire, mezei utak karbantartására, kismamák megsegítésére és temetkezési költségekhez való hozzájárulásra szánják. Az önkéntes helyi járulékból az oromi helyi közösséghez tartozó két település, Völgyes és Újfalu is részesül, ezeknek az eszközöknek a prioritásáról a települések lakói lakossági gyűléseken vagy a helyi közösség tanácsába választott képviselők révén hoznak döntést.