2024. május 16., csütörtök

Az Interetno Fesztivál a CIOFF tagja lett

Három fesztivál együttműködésének köszönhetően egy hónapon át turnézhatnak a külföldi táncegyüttesek

A szabadkai Interetno Fesztivál szerepel ezentúl a magyarországi CIOFF PR-anyagaiban, gazdagodhatnak a fesztivál nemzetközi kapcsolatai, a fesztivál szervezői részt vehetnek a CIOFF szervezte képzéseken, és a CIOFF ajánlást ír az Interetno Fesztivál számára a pályázatokhoz. Ezek azok az előnyök, amelyekhez azáltal juthat a szabadkai Interetno Fesztivál, hogy a fesztivált felvették a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségébe, azaz a CIOFF tagja lett, tudtuk meg Bodrogi Bélától, a szabadkai Népkör MMK főtitkárától. Jövőre a CIOFF éves közgyűlését Szabadkán tartják majd, most szeptemberben pedig a CIOFF képviselői szakmai látogatásra érkeznek hozzánk.

Ezenkívül még egy jelentős dolog történt a fesztivállal: az Interetno Fesztivál, a százhalombattai Summerfest és a Nagyenyedi Nemzetközi Folklórfesztivál együttműködési nyilatkozatot írt alá, melynek a célja, hogy a három fesztivál összekapcsolódjon és együttműködjön. Mivel a nagyenyedi fesztivál augusztus 6-tól 11-ig, a Summerfest augusztus 12-től 21-ig, az Interetno pedig augusztus 22-től 26-ig tart,  a külföldi táncegyüttesek egy egy hónapos turnén tudnak részt venni. Ennek az együttműködésnek máris van eredménye: amikor a CIOFF honlapjára felkerült a három fesztivál együttműködésének híre, szinte rögtön jelentkezett is 5 dél-amerikai ország, hogy részt vennének a 2015-ös fesztiválokon.

Az idei Interetnóról a szervezők még nem árultak el sokat, de azt megtudhattuk, hogy az egyik központi témája a hungarikumok lesznek és a kapunyitogató, amely a legkisebbekkel való foglalkozást jelenti.

A Népkör MMK-ban azonban az Interetno Fesztivál előtt is lesznek rendezvények. Március 28-án 19 órakor itt tartják a Versünnep elnevezésű vers és prózamondó fesztivál elődöntőjét. Április 3-án a budapesti Körúti Színház hoz két előadást is, 13 órakor a gyerekeknek szóló Ágacska című, 19 órakor a felnőtteknek szóló Katyi lesz látható. Április 24-én pedig a Jövőre veled ugyanitt című romantikus vígjátékot nézheti meg a közönség. Jegyek még minden előadásra kaphatók. Érdeklődni az 557-033-as telefonszámon lehet.

Április 26-án családi egészségnap helyszíne lesz a Népkör. Természetgyógyászok mutatkoznak be, különböző gyógymódokról lesz szó, valamint lehetőség lesz meditációra, masszázsra és jógázásra is.