2024. május 3., péntek

Kis- és középvállalkozók képzése

A résztvevők anyanyelvükön hallgathatják az előadásokat

A tartományi kormány által alapított BSC Információs Központ ismertette a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökséggel közös Cross-Cluster elnevezésű projektumot, amelyet a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósítanak meg.

Az elmúlt évek pénzügyi nehézségei következtében a kis- és középvállalkozások különösen nehéz helyzetbe kerültek, az innováció menedzsmentje, az új termékek fejlesztése és forgalomba hozatala nehézségekbe ütközik. A Cross-Cluster projektum célja, hogy olyan határokon átívelő program valósuljon meg, amelyben a vizsgált klasztereknek és a klaszter tagjainak innovációs tevékenysége fejlődik, hatékonyabbá válik. Fontos cél a vajdasági vállalkozói rendszer kialakítása, a foglalkoztatást növelő projektumok és programok kezdeményezése és lebonyolítása. Ennek várható eredménye a gazdák, családi, kis- és középvállalkozások nagyobb versenyképessége, az innovációk alkalmazása, a befektetések növelése, az önfoglalkoztatás ösztönzése és a munkanélküliség csökkentése.

– A BSC Információs Központ és a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség már másodszor vesz részt a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban. A Cross-Cluster projektum célja, hogy az innovációs képességek növelésével versenyre késztesse a régióban található kis- és középvállalkozásokat. A vállalkozók számára képzéseket szervezünk, amelyeken tolmácsok segítségével a résztvevők anyanyelvükön hallgathatják az előadásokat. Tehát a magyar, román, ruszin és a szlovák anyanyelvű vállalkozóknak nincsenek nyelvi akadályaik, ha részt akarnak venni a képzéseken. Nemrég Szegeden szerveztünk előadásokat, április 14-én pedig Újvidéken lesz a következő képzés – nyilatkozta Marija Vujaković, a BSC Információs Központ igazgatója és a Cross-Cluster projektum menedzsere.

– A BSC Információs Központot a gazdasági fejlesztési program keretében a tartományi kormány három évvel ezelőtt hozta létre azzal a céllal, hogy információk nyújtásával és képzésekkel segítsék a kis- és középvállalkozásokat – mondta dr. Mirjana Kranjac, a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság innovációs szakembere.

A Cross-Cluster projektum teljes költségvetése 135 851 euró, ebből a BSC Információs Központ 57 980 eurót, a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség pedig 77 871 eurót finanszíroz. A BSC Információs Központ költségeinek 15 százalékát, azaz 8697 eurót saját eszközökből fedeznek, 85 százalékát, vagyis 49 283 eurót pedig az Európai Unió biztosítja. A Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség költségeinek 5 százalékát, 3893 eurót saját eszközökből, 10 százalékát, 7 787 eurót a magyar állam és 85 százalékát, azaz 66 190 eurót az Európai Unió finanszírozza. A projektum időtartama 2013. szeptember 9. – 2014. augusztus 31.