2024. május 4., szombat

Az egészségház ünnepén

163 évvel ezelőtt született a topolyai egészségház névadója, dr. Hadzsy János. Tiszteletére, annak április 5-ei születésnapja alkalmából, 2005 óta ezen a napon jegyzik a topolyai egészségház napját. Pénteken a Dr. Hadzsy János Egészségház központi épületének parkjában található Hadzsy-szobornál a köztiszteletben álló orvos, sokoldalú közéleti személyiség alakja és életműve előtti tiszteletadás mellett, egészségházunk működésének elmúlt egyéves időszaka eredményei is körvonalazódtak.

Rendhagyó módon nemcsak a névadó orvos alakja és munkássága került reflektorfénybe az alkalmi rendezvényen, hanem Gazsó Hargita, a Topolyai Múzeum múzeumpedagógusa jóvoltából Telcs Ede szobrászművészé is, akinek személyében a Hadzsy-szobor megalkotóját is tisztelhetjük.

– 1903-ban hunyt el Topolyán dr. Hadzsy János. Pár nappal a halála után bizottságot alakítanak Topolyán azért, hogy pénzt gyűjtsenek egy Hadzsy-szobor elkészítésére. 1908-ban kerül sor a szoboravatóra 7000 ember előtt, a Hadzsy-ház mellett, ami a mai postával van szemben. A szobrot később áthelyezik a parkba, majd az egészségház udvarába – fejtette ki többek között Gazsó Hargita.

Dr. Agyánszki János, az intézmény igazgatója, az egészségház elmúlt évi teljesítményéréről számolt be röviden, újságolva a legfrissebb, március 3-án, a köztársasági egészségügyi minisztériumból származó értesítés tényét, miszerint: a jövőben, az energetikai hatékonyság növelése céljából, beruházást hajthatnak végre. Az igazgató kifejtette: ezúttal a központi épület ablakainak cseréje valósulhat meg. Összefoglalóját koszorúzás követte, majd az igazgató köszönőlevelet adott át az intézmény azon dolgozóinak, akik 35, 30, 20, illetve 10 évet töltöttek el az egészségház munkaközösségét erősítve, továbbá a topolyai önkormányzat, a Topolyai Múzeum és a tájékoztatási szervek, többek között lapunk képviselői számára is.