2024. május 6., hétfő

Bajban egy horgosi ötgyermekes család

Nehéz hét elé néz a horgosi Bíró család, akiknek a neve az internetes közösségi oldalt látogatók számára ismerősen csenghet. Bíróék, azaz Róbert és felesége, Ildikó néhány hete fordultak a nyilvánossághoz, hogy segítséget kérjenek, ugyanis a két munkanélküli szülő öt gyermeket nevel közösen, az idén február 7-én született Rafael ráadásul koraszülöttként jött világra, s csupán a napokban engedték haza az újvidéki kórházból a most már egészséges kisfiút. A családi és a szociális pótlék mellett Róbert alkalmi munkát végzett, hogy el tudja tartani családját.

– Sokszor nehéz volt, de arra figyeltünk, hogy a gyerekeknek mindig legyen mit az asztalra tenni, és ne szenvedjenek hiányt semmiben – mondja Ildikó, aki arról panaszkodik, hogy nekik is a legnagyobb problémájuk a munkalehetőség hiánya.

Most, hogy gyermeküket kiengedték a kórházból, Róbertnek is adódott munkalehetőség, de ezúttal újabb csapás érte a családot, az apát a héten a rendőrök börtönbe vitték.

– Csütörtökön vitték el, mert a volt felesége feljelentette azzal, hogy tartozik neki, 7000 dinárt kellett volna kifizetni, de nem tudtuk a pénzt megszerezni, így most egy hétre börtönbe került. Próbáltam kölcsönkérni, de a rokonok és a szüleink sincsenek olyan helyzetben, hogy segíteni tudnának, én pedig most nem tudom, mihez kezdek. A kisbabának a tápja a hétvégén elfogy, az is több mint 700 dinárba kerül. Eddig figyeltünk arra, hogy a gyerekek ne érezzék a nélkülözést, hogy élelem, ruha és iskolai felszerelésük legyen, de az már megviseli őket, hogy az apukájukat elvitték, aludni sem tudnak rendesen azóta. A legnagyobb gyermekünk 15 éves, ő még Robi előző házasságából született, a nagyobb gyerekek segítenek a ház körül, de a legfontosabb a pénz és az élelem, én pedig nem tudom, hogyan és miből fogom őket ellátni – panaszolta az anyuka.

Ildikó továbbra is abban reménykedik, hogy ha adományokból elég gyorsan összegyűjtené a tartozást, a férjét még a jövő hét elején kiengednék, és akkor munkába állhatna azonnal. Sőt, legkisebb gyermekük papírjait sem tudták elintézni a rendőrségen, hiszen a kisfiú eddig kórházban volt, s attól is tart az anyuka, hogy ott is kifutnak az időből, mire férjét kiengedik. Ildikó elmondta, hogy az internetes segítségkérésük eddig sikertelen volt, ezért közöljük bankszámlaszámukat, amelyre az adományokat várják: 205-9001013534135-43