2024. május 4., szombat

A körzet legjobb nyelvtanosai

Hat község általános iskolásai versengtek a hétvégén a zentai Emlékiskolában megtartott körzeti magyar anyanyelvi versenyen

A zentai Emlékiskola volt a házigazdája az április 4-én, pénteken megtartott körzeti magyar anyanyelvi versenynek, amelyen az Észak-bánáti körzethez tartozó hat község általános iskolái felsős tagozatainak legjobb nyelvtanosai mérték össze tudásukat, összesen mintegy hetvenen. A megmérettetésről minden tagozat esetében a három legmagasabb pontszámot elérő versenyző jutott tovább a köztársasági vetélkedőre, amelyet májusban szerveznek meg Szabadkán.

A körzeti versenyt Sárosi Gabriella, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a mindennapi életben folyamatosan szembesülünk a nyelvhelyesség fontosságával mind az élőbeszédben, mind az írott szövegben. Mint mondta, mai rohanó világunkban a digitális sajtó és a világhálón történő olvasás nagymértékben kihat szókészletünk alakulására, ami bizonyos mértékben nyelvromlást idéz elő. Kiemelte, éppen ezért a tanárok és a diákok folyamatos, kitartó munkájára van szükség ahhoz, hogy megőrizzük nyelvi sajátosságainkat.

A megmérettetésről minden tagozat esetében a három legmagasabb pontszámot elérő versenyző jutott tovább a köztársasági vetélkedőre, amelyet májusban szerveznek meg Szabadkán. Az ötödikesek kategóriájában az első helyezést Fodor Kinga (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola) érte el, a második helyen Győri Anna (Zenta, November 11. Általános Iskola), a harmadikon pedig azonos pontszámmal Szorcsik Ivett (Zenta, Thurzó Lajos Általános Iskola) és Domonkos Dániel (Törökkanizsa–Majdány, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola) végzett. A hatodik osztályosoknál az első helyezést Szűcs Dóra (Magyarkanizsa, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola), a másodikat Hornyák Yvett (Padé, Szervó Mihály Általános Iskola), a harmadikat Bagdal Zoltán (Zenta, Emlékiskola) szerezte meg. A hetedik osztályosoknál az első helyen Katona Sára (Zenta, Emlékiskola), a másodikon azonos pontszámmal Szögi Roland (Oromhegyes–Orom, Kis Ferenc Általános Iskola), Horváth Edina (Zenta, Emlékiskola) és Pámer Rebeka (Ada, Cseh Károly Általános Iskola), a harmadikon pedig Rúzsa Ákos (Zenta, November 11. Általános Iskola) végzett. A nyolcadikosok közül Varga Anikó (Horgos, Október 10. Általános Iskola) bizonyult a legjobbnak, a második helyen azonos pontszámmal Katona Réka és Horváth Kátai Krisztina végeztek (mindketten a zentai Emlékiskola tanulói), a harmadik helyezést pedig szintén azonos pontszámmal Krezsó Krisztián (Zenta, Emlékiskola) és Somogyi Anett (Horgos, Október 10. Általános Iskola) szerezték meg.