2024. május 3., péntek

Citosztatikumok, növényi kivonatok, antidepresszánsok

Jelena Blažin: Az emlőrák kezelésénél meg kell vizsgálni a felírt gyógyszerek összeférhetőségét

Habár a legutóbbi adatok szerint egyre több esetben jelentkezik az emlőrák a fiatalabb nőknél is, mégis a változókoron átesett, 50 év feletti hölgyeket érinti a legnagyobb arányban. A klimax kísérő tüneteire vagy éppen azok elkerülésére az orvosok gyakran vitaminokat, ásványi anyagokat, különböző táplálékkiegészítőket javasolnak, ezért a gyógyszerészek arra figyelmeztetnek, hogy ha diagnosztizálták az emlőrákot, és megkezdődött a gyógyszeres kezelés, mindenképpen figyelembe kell venni a gyógyszerek és más, korábban felírt orvosságok vagy táplálékkiegészítők, növényi készítmények összeférhetőségét.

– Azok a nők, akik számára az orvos az emlőrák kezeléséhez antiösztrogént írnak fel, sok esetben sajátságos fizikai és pszichikai állapotban vannak, így a kezelésükben a citosztatikumok mellett számos más gyógyszert is használnak – emelte ki Jelena Blažin, a Szabadkai Gyógyszertárak sajtófelelőse az emlőrák elleni közdelem kapcsán megtartott sajtótájékoztatón. – Ezek a hölgyek sokszor nehezen birkóznak meg az állapotukkal, nehezen szembesülnek a betegségükkel, vagy éppen a testükben történt változásokkal, így antiszociális viselkedés lesz jellemző rájuk, kialakul náluk a depresszió, így antidepresszánsokat, szorongásoldókat is szednek, illetve olyan gyógyszereket, amelyek a műtéti beavatkozás után jelentkező neuropátiás fájdalom csökkentésére szolgálnak. Nem ritkán a korábban diagnosztizált betegség, legtöbbször krónikus betegség kezelésére szednek bizonyos szereket. Mindezeknek a készítményeknek az összeférhetőségét meg kell vizsgálni.

A gyógyszerészek ellenőrizni tudják a készítmények különböző kombinációjának összeférhetőségét. Ezt rendkívül fontos, megtörténhet ugyanis, hogy az egyik szer csökkenti a másik hatását, vagy éppen felerősíti a mellékhatásokat, esetleg kiváltja őket. Vannak bizonyos fájdalomcsillapítók, amelyeket nem szabad a szorongásgátlókkal együtt szedni, és nagyon gyakran éppen együtt veszik be a páciensek. Nem ritkán a citosztatikumok interakcióba lépnek az antidepresszánssal. Erre mi gyakran figyelmeztetjük is a pácienseket, illetve kapcsolatba lépünk a szakorvossal is, ha valamilyen rendellenességet észlelünk – emelte ki a gyógyszertár szóvivője. Hozzátette: Ugyanakkor jó lenne, ha a páciensek is jeleznék a gyógyszerésznek – ha ilyen készítményeket váltanak ki –, milyen gyógyszert szednek még, milyen terápián vannak. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy vényre kiírt gyógyszerről van-e szó, vagy másfajta szerről, akár növényi készítményekről is. Az emlőrák kezelése specifikus terápiát igényel, ezért fontos kiemelni, milyen más készítményeket szednek még a páciensek. Azoknak a nőknek a többsége, akiknél emlőrákot diagnosztizálnak, éppen klimaxban vannak. A többségük tudja, hogy a daganat kezelésénél nem használhatnak olyan készítményeket, amelyeknek alapját a szója képezi, mégis megtörténhet, hogy olyan szert vásárolnak, aminek nem ismerik az összetételét.

Az emlőrák kezelésénél felírt gyógyszereknek, a citosztatikumoknak, a neuropátiás fájdalom csillapításához használt gyógyszereknek, illetve antidepresszánsoknak számos mellékhatásuk lehet. Éppen ezért a páciensnek jeleznie kellene, ha jelentkezik nála valamilyen mellékhatás, mivel ezek a tünetek akár súlyosak is lehetnek. Így például a leggyakrabban használt antiösztrogének esetében akár vaginális vérzés, erősebb vaginális váladékozás, illetve feszültség is jelentkezhet az alsó testtörzsben. Ezekben az esetekben a betegnek okvetlenül tanácskoznia kell vagy a gyógyszerészével, vagy pedig a szakorvosával – figyelmeztetett Jelena Blažin.