2024. május 7., kedd

Vasárnap vásár Magyarkanizsán

Ezentúl minden hónap második vasárnapján vásárt tartanak

Idén a vásári hagyomány felélesztésén fáradozik a magyarkanizsai helyi közösség. Április 13-án, azaz most vasárnap vásárszezonnyitó rendezvénnyel készülnek a szervezők, ahová az árusok mellett főzőversennyel és művelődési műsorral próbálják majd idecsalogatni a látogatókat.

– Úgy láttuk, a környékbeli vásárok igen nagy népszerűségnek örvendenek, itt, Kanizsán is volt vásár két helyszínen, de utóbb már egyre kisebb érdeklődés övezte, most viszont úgy döntöttünk, megpróbáljuk feléleszteni a hagyományát – mondta Vadász Kávai Piroska, a magyarkanizsai helyi közösség tanácsának elnöke. A vásár ezentúl egy helyszínen, a kanizsai vásártéren lesz, külön elkerített részben.

– Tavaly októberben a Komunalac közvállalattal közösen kidolgoztunk egy programot, amellyel az árusoknak igyekeztünk kedvezőbb feltételeket teremteni. Ezért 2014-ben nem kell majd sem helypénzt, sem bérleti díjat fizetniük, emellett a helyi közösség az állatok járatlevelének költségeit is kifizeti.

A vásárt minden hónap második vasárnapján fogják tartani, az árusokkal 13-án reggel 7 óráig szerződést írnak alá, amely feljogosítja őket a helyhasználatra a vásári szezon alatt.

– Az a célunk, hogy a helyi kisvállalkozók helyben tudják értékesíteni áruikat, emellett azon gondolkodunk még, hogy mivel tudnánk specializálni a vásár jellegét. Az az ötletünk támadt, hogy bevezetnénk a cserekereskedelem lehetőségét is, de ez még majd körvonalazódik – tette hozzá az elnök asszony.

Az viszont biztos, hogy most vasárnap lesz pörköltfőző verseny, amelyre ingyen tűzifát biztosítanak a szervezők, valamint indulni lehet a vásár legjobb pogácsája címért is, amelyre egy tányér (25 db) otthon sütött pogácsával lehet benevezni. A szezonnyitó rendezvényen ünnepi műsor is lesz, fellép a Tisza Művelődési Egyesület és a Szent Száva hagyományápoló kör. A gyerekeknek körhintával és légvárral készülnek, de lesz kézműves-foglalkozás és népi ügyességi játékok is. A Cukorbetegek Egyesülete és az egészségház vércukorszint- és vérnyomásmérést végez a helyszínen, de lesz ingyenes állat-egészségügyi és növénytermesztési szaktanácsadás, a Mancs Állatvédő Egyesületnél pedig házi kedvenceket is örökbe lehet majd fogadni. A helyszínen birkapörköltet vásárolhatnak 350 dináros áron akár elvitelre is, emellett pedig sült kolbász és hamburger is kapható lesz.