2024. május 8., szerda

Az eddigi legsikeresebb Gyerekfesztivál

Minden eddigit felülmúlt az idei, immár hetedik alkalommal megrendezett Gyerekfesztivál Magyarkanizsán, amelyet a hétvégén a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában tartottak meg. A kétnapos rendezvényen 4 ország 13 iskolájából mintegy 500 vendég szerepelt. A házigazda Zmaj iskola mellett a község másik két általános iskolája, az Október 10. valamint a Kis Ferenc is képviseltette magát, ezenkívül részt vett a svilajnaci J. J. Zmaj, a ferencvárosi Weöres Sándor Ált. Iskola és Gimnázium, a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Ált. Iskola, a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan I-VIII Osztályos Iskola, a tatai Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet, a nagykanizsai Rozgonyi úti Ált. Iskola, a királyhelmeci Magyar Tanítási Nyelv Alapiskola, a budaörsi Herman Ottó Ált. Iskola, a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Ált. Iskola, valamint a röszkei Orbán Dénes Ált. Iskola.

A fellépő diákok – alsósok pénteken, a felső tagozatosok szombaton – több kategóriában nevezhettek be a versenyre, így a gyerekek széleskörűen megmutathatták tehetségüket akár éneklésben, táncban, zenélésben próza- vagy mesemondásban, illetve szavalásban.

A rendezvény egyik szerevezője elmondta, hogy a fesztivált évről évre nagyobb érdeklődés övezi, a tavalyihoz képest háromszor annyi látogatója volt idén, de továbbra is azon gondolkodnak, hogyan lehetne továbbfejleszteni.

– A fesztivál hét évvel ezelőtt indult, akkor még csak az iskolán belül, következő évben már a község iskoláit vendégül látva. A rendezvényünk innen nőtte ki magát oda, ahol most tart, ez pedig nemcsak a szervezők érdeme, hanem a szülőké, és a magánvállalkozóké is, akik támogattak bennünket. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az évek során, mert itt láthatták, hogy ez a fesztivál valóban a gyerekekről szól, értük van.

Az idei fesztivál fotó- és rajzpályázata a Szivárványon túl elnevezést kapta, mivel a hetedik egyben a szivárvány hét színére is utal, sőt a díszlet és a dekoráció is ennek tükrében készült. A fesztivál ideje alatt kísérő programokat is szerveztek, szombaton délelőtt például a pedagógusok számára tartottak előadást a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban, ahol az Individualizáció lehetőségei a különféle oktatási rendszerekben témán belül hallhattak előadásokat a tanárok. A fesztiválon fellépett Kocsis Dénes, a Budapesti Operettszínház színművésze, valamint Karapandzsity Kristóf, ifjú magyarkanizsai énekes, akit az X-faktor tehetségkutató műsorból ismerhettek meg a nézők. A rendezvény szombaton este ünnepi eredményhirdetéssel és bulival zárult.