2024. május 2., csütörtök

Górcső alatt a nemzeti tanácsok

Példaértékűnek nevezte az MNT munkáját a Központ a Regionalizációért civil szervezet munkatársa

A Magyar Nemzeti Tanács, az MNT által alapított, illetve társalapított bizonyos intézmények és az újvidéki Központ a Regionalizációért (CR) képviselőinek részvételével hétfőn kerekasztal-beszélgetést szerveztek Szabadkán a Magyar Házban. Az összejövetelen felülvizsgálták és értékelték a CR által összeállított jelentés tervezetét az MNT munkájának átláthatóságáról, nyilvánosságáról. A Nyílt Társadalomért Alapítvány és a szerb kormány emberi és kisebbségjogi irodájának támogatásával megvalósított projektum során a CR az MNT-n kívül a bolgár, a roma, a román és a szlovák nemzeti közösségek nemzeti tanácsai munkájának transzparenségét, finanszírozásának és működésének módját vizsgálta felül.

A jelentésben a CR ajánlások formájában fogalmazta meg, hogy a nemzeti tanácsok munkája hogyan lehetne még átláthatóbb. Mint azt Jelena Perković, a CR munkatársa, a szóban forgó projektum főkoordinátorának asszisztense lapunknak nyilatkozva elmondta, a szóban forgó civil szervezetnek ez a második olyan projektuma, amely során a magyar, a bolgár, a roma, a román és a szlovák nemzeti közösségek nemzeti tanácsainak munkájával foglalkoztak. Utóbbi, második projektumot tavaly júliusban kezdték el megvalósítani. Egy ötvenhét kérdésből álló kérdőívet továbbítottak a nemzeti tanácsoknak.

– A jelentések tervezetével mind az öt nemzeti tanácsot felkeressük, meghallgatjuk képviselőik észrevételeit, figyelembe vesszük megjegyzéseiket, azokat beépítjük a jelentésbe, valamint kijavítjuk a hibákat. A végleges jelentések összeállítása után egy konferenciát fogunk szervezni, ahová az összes, vagyis mind a tizenkilenc szerbiai nemzeti tanács képviselőjét meghívjuk. A konferencián nemcsak a jelentéseket fogjuk bemutatni, hanem aktív eszmecserét tervezünk folytatni a nemzeti tanácsokat és a nemzeti közösségeket érintő aktuális problémákról. A konferenciát követően a jelentéseket könyv formájában tervezzük megjelentetni. Tevékenységünk célja az, hogy megállapítsuk, milyen mércék alapján valósul meg az átláthatóság a nemzeti tanácsok munkájában. Nem az a célunk, hogy bárkit is kritizáljunk, hanem az, hogy első kézből kapjunk információkat a nemzeti tanácsok problémáiról, és segítsünk azok megoldásában. El kell mondanom, hogy a Magyar Nemzeti Tanács kiemelkedő együttműködést valósított meg szervezetünkkel, képviselőik mindenben segítettek. Ez a kerekasztal-beszélgetés is fontos volt, hiszen az MNT képviselői nemcsak a hibákra mutattak rá, hanem építő jellegű ötletekkel álltak elő. Ez bizonyítja, hogy milyen fontos a szervezetünkkel való együttműködés. Szerbiában csak nagyon kevés szervezet foglalkozik a nemzeti tanácsokkal, ezért tartom lényegre törőnek szervezetünk projektumát – nyilatkozta Jelena.

Azzal kapcsolatban, hogy az együttműködés során milyen különbségeket észlelt az öt nemzeti tanács és azok munkája között, Jelena megjegyezte, hogy a különbségek hatalmasak. A szakkáder hiánya miatt nem mindegyik nemzeti tanács tudja ellátni a törvényben előirányzott feladatát, értékelte Jelena, valamint hozzátette: vitathatatlan, hogy az MNT a legeredményesebb és a legjobb szakkáderrel rendelkező nemzeti tanács Szerbiában, amelynek munkája példaértékű.

A kerekasztal-beszélgetés után Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke lapunknak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a CR figyelembe veszi az MNT képviselőinek számos észrevételét, hogy a jelentés végső változata tényszerűen tükrözze az MNT munkáját. A jelentés tervezetében tárgyi, de tartalmi hibák is megtalálhatók, mondta Várkonyi.