2024. május 5., vasárnap

Megszólítani a fiatalokat

Bori Imrére emlékeztek a Magyar Tanszéken – Kiosztották az esszéíróverseny díjait

Dr. Bori Imrének, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék egykori tanárának, vajdasági magyar irodalomtudós emlékének szentelte hétfőn megtartott költészet napi műsorát az újvidéki Magyar Tanszék. Az eseménnyel két évfordulóra is emlékeznek: Bori Imre születésének nyolcvanötödik és halálának tizedik évfordulójára. A rendezvényen a tanszék hallgatói, akik egyúttal az intézmény Drámaműhelyének tagjai, Bori tanár úrra emlékeztek, amikor jeles irodalmár verselemzéseiből olvastak fel. A hallgatók saját verseiket, valamint megzenésített verseket adtak elő, továbbá két újvidéki középiskola diákjai is bemutatták munkáikat.

Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető egyetemi tanár az esemény nyitóbeszédében Bori Imre munkásságát méltatta, valamint rámutatott arra, hogy a költészet napi műsorral a tanszék új határokat lépett át, hiszen középiskolás diákok is részt vettek benne. Csányi úgy értékelte, hogy egy ilyen tekintélyes intézménynek, mint amilyen az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, kötelessége a fiatal generációval felvenni a kapcsolatot, és megszólítani őket. Dr. Toldi Éva egyetemi rendkívüli tanár, a tanszék Drámaműhelyének koordinátora beszédében szintén Bori Imréről beszélt, rámutatott hagyatéka ápolásának fontosságára, sokoldalú irodalomtörténészi tevékenységére. „Mai megemlékezésünkkel munkásságának arra a jelentős szegmentumára irányítjuk a figyelmet, amelyet a vajdasági magyar irodalom kutatójaként fejtett ki” – mondta Toldi Éva, aki elsősorban Bori Imre vajdasági magyar irodalomtörténetét méltatta.

A program végén Beke Ottó, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának asszisztense, az esszéíróverseny bírálóbizottságának egyik tagja kiosztotta a pályázat elismeréseit. Az első helyen Benedek Miklós végzett, Maletaški Krsztina lett a második, Hunyadi Tünde pedig harmadik helyet szerzett. A különdíjasok között az első helyet Balog Anikó, a másodikat Pápista Zsolt, a harmadikat pedig Győrfi Adrianna érdemelte ki.