2024. május 19., vasárnap

Mladić minden vádpontban felelős

Fenntartja az összes vádat, köztük a srebrenicai népirtásra vonatkozó vádpontot is a volt Jugoszlávia ügyeiben eljáró hágai törvényszék Ratko Mladić ellen – döntött kedden az ügyben eljáró bírói tanács. A bírák úgy foglaltak állást, hogy az ügyészek által a bizonyítási eljárás során előadott bizonyíték elegendő ahhoz, hogy minden vádpontot fenntartsanak. „A vádlottnak minden egyes vádra felelnie kell” – jelentette ki Alphons Orie elnöklő bíró.

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka a terhelő bizonyítékok hiányára hivatkozva azt kérte a bíráktól márciusban, hogy töröljék a bűnlajstromából szereplő vádpontok java részét, köztük a legsúlyosabbat, amely a nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai népirtásra vonatkozik. Emellett azt akarta elérni, hogy ejtsék a boszniai muzulmánok és horvátok üldöztetésének vádját. E vádpont szerint hét boszniai településen a Mladić katonái által elkövetett bűncselekmények népirtással értek fel. A volt hadseregparancsnok kifogást emelt a Szarajevó lövetésére és az ENSZ-békefenntartók túszul ejtésére vonatkozó vádpontok ellen is.

A tábornok ügyvédei azt állították, nincs bizonyíték arra, hogy a srebrenicai események során Mladićot a „népirtás szándéka” vezérelte, és ki akarta irtani a bosnyákokat. Az ügyészek ezzel szemben azt állították, hogy a vádiratban szereplő összes bűncselekmény bizonyítást nyert.

Mladić védelmét május 13-ától hallgatják meg.