2024. május 4., szombat

A legjobb fiatal rovásírók versengtek

Nyolcvannál is több résztvevője volt a hétvégén a zentai Emlékiskolában megtartott IX. Vajdasági Rovásírásversenynek

Tizennégy alsós és ötvennyolc felsős általános iskolás, valamint tizenegy középiskolás diák mérte össze felkészültségét a zentai Emlékiskolában szombaton megtartott IX. Vajdasági Rovásírásversenyen.

A IX. Vajdasági Rovásírásversenyt Sárosi Gabriella, a vetélkedő fő szervezője, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a verseny évről évre mind nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalok körében, akik igen nagy kihívásként élik meg a rovásírás technikájának elsajátítását, amit a későbbiek során is szívesen művelnek, éppen ezért a megmérettetés nagymértékben hozzájárul elődeink hagyatékának ápolásához és továbbörökítéséhez is.

A versenyzők a vetélkedő első részében az olvasási, a második részében pedig az íráskészségüket mérték össze, ami saját elmondásuk szerint nem okozott különösebb nehézséget számukra, hiszen a résztvevők zöme visszatérő vendége volt a rendezvénynek. A fiatalok közül többen is hangsúlyozták, már évekkel korábban beleszerettek a rovásírásba, amit olyannyira megkedveltek, hogy évről évre visszatérnek a megmérettetésre.

A vetélkedő első és második részében elért eredmények összesítése után megszületett a verseny végeredménye is, amelynek értelmében az alsósok között az első helyen Csuvik Sára, az adai Cseh Károly Általános Iskola negyedik osztályos tanulója végzett, a másodikon Nagy Kristóf, aki szintén az adai Cseh Károly Általános Iskola negyedik osztályos tanulója, a harmadikon Hegybeli Noémi, a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola harmadikosa, a negyediken pedig Varga Sámuel, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola negyedikese. A vetélkedő legfiatalabb versenyzőjének járó különdíjat Berecz Virág, a zentai November 11. Általános Iskola elsőse kapta meg. A felsősök között az első helyezést Nyári Dóra, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyolcadikosa, a másodikat Karácsonyi Kata, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola hatodikosa, a harmadikat Dér Tamás, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola hatodikosa, a negyediket Varga Orsolya, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola nyolcadikosa érdemelte ki. A középiskolások mezőnyében Smith Viktória, a zentai Egészségügyi középiskola elsős tanulója bizonyult a legjobbnak, a második helyen Baráth Endre, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont harmadikosa, a harmadikon Balog Zita, a zentai Egészségügyi Középiskola elsőse, a negyediken pedig Bakai Anett, a zentai Egészségügyi Középiskola elsőse végzett.

A szervezők elégedettségüknek adtak hangot a versenyzők teljesítményét illetően, különösen annak tükrében, hogy a diákok túlnyomó többsége elsősorban a különféle szakcsoportok, vagy emelt szintű oktatás keretében, önszorgalomból sajátította el a rovásírás sajátosságait, hangsúlyozta Sárosi Gabriella, a rendezvény fő szervezője, aki elmondta, a rovásírást szerinte elsősorban azért kedvelik a fiatalok, mert kihívást látnak az elsajátításában, illetve többnek érzik magukat tőle.