2024. május 1., szerda

Az oromhegyesi hídépítő

Bajusz Dániel, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont másodéves diákja, már tavaly is jól szerepelt a Miskolci Egyetem rendszeresen megrendezésre kerülő online versenyén, akkor második lett. Idén hazahozta a nagydíjat.

A pályázatra saját tervezésű hidakkal lehetett jelentkezni, amelyeket egy meghatározott program segítségével kellett megszerkeszteniük a diákoknak. A cél egy olyan háromsávos vasúti híd létrehozása volt, amely a lehető legkisebb anyagfelhasználással készül, s közben természetesen a megadott terhelést is elbírja. A versenyzőknek ezúttal egy folyót kellett áthidalniuk, a hidat pedig acél- és kábelelemekből kellett megtervezniük. A szerkesztőprogram közben számolta a felhasznált anyagok költségét, a szakmai zsűri pedig a legolcsóbb kivitelezésű hidat kereste. Dávid két és fél hónapot töltött a tervezéssel, amely végül meg is hozta a várt eredményt.

A történet külön érdekessége, hogy aki tavaly leszorította Dávidot a dobogó tetejéről, ő Vörös Tamás, aki szintén a Beszédes József MMIK egyik tanulója. Idén fordult a kocka, s habár a küzdelem szoros volt, megcserélődött a sorrend, s Dávid győzött. A fiúnak azonban egyéb sikerei is vannak már ebből a tanévből, novemberben három diáktársával együtt Sopronban sikerült megnyerniük egy informatikai versenyt, de emellett LEGO-ból készült robotjaikkal is sorra remekelnek. Ahogyan a magyarkanizsai iskola többi diákja is, akik rendszeresen hoznak haza nagydíjat a Tudományos Diákkörök Országos konferenciájáról, azaz a TUDOK-ról, ezzel is bizonyítva, hogy az itteni iskolák diákjai milyen jól helyt tudnak állni akár külföldi versenyeken is.