2024. május 3., péntek

Belgrád volt menedzsere előzetes letartóztatásban

A belgrádi Felső Bíróság szerdán 30 napos előzetes letartóztatást rendelt el Aleksandar Bijelićnek, Belgrád volt városi menedzserének és nyolc másik személynek, akiket a belgrádi Sándor király körút tatarozása során elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsítanak. A bíróság indoklása szerint azért van szükség az előzetes letartóztatásra, mert a gyanúsítottak befolyásolhatnák a még kihallgatás előtt álló tanúkat, valamint azért, mert a szóban forgó bűncselekmény több mint tíz év elzárással büntethető.

Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke, Belgrád volt polgármestere meg van győződve arról, hogy egy újabb politikailag motivált ügyről van szó. Szerinte az előzetes letartóztatás elrendelése is ezt támasztja alá.

– Az a cél, hogy bűnözőként tüntessenek fel engemet, munkatársaimat és a DP-t. Érdekes, hogy szombaton, a bűnvádi feljelentés ismertetése után, a gyanúsítottak szabadon távozhattak. Az azóta eltelt időszakban nyugodtan találkozhattak volna a tanúkkal, és befolyásolhatták volna azokat. A hatalom befolyása alatt álló médiumok a nyomozás részleteivel és hazugságokkal nyugtalanítják a közvéleményt – fogalmazott közleményében Đilas.