2024. május 5., vasárnap
MIŠKOVIĆ-ÜGY

„Az állam tette tönkre az útkarbantartókat”

Az útkarbantartó vállalatok a nagy adósságok miatt mentek tönkre, valamint azért, mert az állam nem fizette ki az általa megrendelt munkákat, sőt azt követelte a vállalatoktól, hogy engedjék el a tartozás kamatját, mindezzel pedig arra kényszerítette az állam őket, hogy kedvezőtlen banki hiteleket vegyenek fel, jelentette ki Milutin Gašević, a PZP Niš volt igazgatója a belgrádi Különleges Bíróság előtt. Gašević az egyik vádlottja annak a csoportnak, amelyben Miroslav Miškovićot, a Delta Holding tulajdonosát és még 10 személyt azzal vádolnak, hogy 16,95 milliárd dinárral károsították meg a magánosított útkarbantartó vállalatokat, az államkasszát pedig 427 millió dinárral rövidítették meg.

– Ha az állammal meg tudtuk volna fizettetni a tartozását, akkor annak ellenére, hogy a mai napig nehéz anyagi helyzetben lettünk volna, túléltük volna az egészet – mondta Gašević.

A vallomással kapcsolatban Mišković kijelentette, hogy a bírósági eljárás fordulópontra került, mivel tényállás született az útkarbantartó vállalatok tönkremenetelével kapcsolatban.

– Bebizonyosodott, hogy az állam a felelős, ezért kérem, hogy a vádiratot ezzel összhangban módosítsák, és tegyék hozzá azt, hogy mit nem tett meg az állam annak érdekében, hogy az útkarbantartó vállalatok ma is működhessenek – jelentette ki a Delta Holding tulajdonosa.

Az üzletember megtámadta a vádirat azon pontját, amely szerint a Nibens group azért vett fel Unicredit Banktól 25 millió eurós hitelt, hogy kivásárolhassa a Marko Mišković tulajdonában lévő Mera invest vállaltból a PZP Niš 47 százalékos részvénycsomagját, kijelentve, semmi köze ahhoz, hogy az útépítő vállalatok azért vettek fel hitelt, hogy felvásárolják a fia tulajdonában lévő részvényeket. Mišković szerint a vádiratban az egész ügyet úgy állítják be, hogy az útkarbantartó vállalatok azért mentek tönkre, mert visszafizettek 3 millió eurót a 25 millió eurós banki hitelből, nem pedig azért, mert az állam nem törlesztette a 150 millió eurós tartozását az útkarbantartó vállaltok felé, ami miatt eladósodni kényszerültek.

– Nap mint nap felteszem magamnak a kérdést, hogy mit keresek én itt. Mi történik? Mintha csak álmodnék. Hihetetlen, hogy olyan vállalatok tönkretételével vádolnak, amelyekbe be sem tettem a lábam, és amelyekből senki sem dolgozott nekem – mondta az üzletember.

Miroslav és Marko Miškovićot, valamint Mile Đuraškovićot a fentieken kívül hivatali helyzettel való visszaéléssel és adócsalással is vádolják, amelyekért akár 10 éves börtönbüntetést is kiróhat a bíróság.