2024. május 4., szombat

Elegük lett a rágalmakból

A Demokrata Párt tartományi szervezete szerint a Szerb Haladó Párt lejárató kampányt folytat ellene

– Az elmúlt hetekben a Szerb Haladó Párt részéről soha sem látott kulturálatlan és hazugságokkal teli kijelentéssorozat hangzott el, mely egyetlen célja lejáratni a Demokrata Pártot, megdönteni a tartományi kormányt és átvenni a hatalom irányítását minden szinten – jelentette ki Miroslav Vasin, a DP vajdasági szervezetének vezetője a párt csütörtöki újvidéki sajtótájékoztatóján. Azt a kérdést tette fel a köztársasági hatalom és a közvélemény számára: vajon szüksége van-e ennek az államnak egyáltalán ellenzékre, hol húzódik a jó ízlés, a sértő rágalmak kimondásának határa. Úgy fogalmazott, hogy a DP ma a kilencvenes évekhez hasonló helyzetben érzi magát egyetlen ellenzéki pártként.

Miroslav Vasin kilátásba helyezte, hogy a tartományi kormány hamarosan pert indít a Dnevnik Holding erőszakos eltulajdonítása miatt (Fotó: Dávid Csilla)

Miroslav Vasin kilátásba helyezte, hogy a tartományi kormány hamarosan pert indít a Dnevnik Holding erőszakos eltulajdonítása miatt (Fotó: Dávid Csilla)

Vasin emlékeztetett, hogy az SZHP támadássorozatot indított a tartományi kormány technológiai fejlesztési projektuma ellen, melynek során a kormány mintegy 2,6 milliárd dinárt tudott jóváhagyni üzemrészlegek modernizálására, ráadásul az összeg nem térítésmentes volt, hanem az előállított termékekkel fizették azt vissza a kormánynak a támogatásban részesülők. Hozzátette, hogy ez a lehető legmegfelelőbb módja annak, hogy segítsék a szóban forgó üzemek felújítását és újak nyitását. Nem volt olyan község Vajdaságban, ahol ez a program nem eredményezte volna legalább egy új gyárrészleg megnyitását, hangsúlyozta. Úgy értékelte, hogy ez nemcsak Vajdaság, hanem az ország egyik legeredményesebb projektuma volt, melynek révén tizenkétezren kaptak munkát. Hozzátette: igaz, hogy egyes cégek időközben csődbe mentek, ahogyan sajnos már sok más cégre is ez a sors várt, de ezeknél is megvannak a megfelelő garanciák az összeg visszafizettetésére. Vasin közölte, hogy a cégektől kapott termékeket kórházakba, oktatási intézményekbe, művelődési intézményekbe juttatták tovább azok szükségleteitől függően. A revizorok ellenőrizték a kormány munkáját, és mindent rendben találtak – hangsúlyozta, s felháborítónak nevezte, hogy ma Szerbiában bűnözőknek titulálhatnak bárkit bármilyen bizonyíték nélkül.

A haladók, mint mondta, Goran Ješić ellen is bűnvádi feljelentést helyeztek kilátásba azzal a váddal, hogy inđijai polgármesterként nem megfelelően költötte az adófizetők pénzét. Vasin szerint nem a vizsgálat kétséges, azt le kell folytatni, ha fennáll bármilyen gyanú is, de feltette a kérdést, hogyan lehet, hogy más önkormányzatok vezetői ellen csak szabálysértési eljárást indítanak ehhez hasonló esetekben.

Kilátásba helyezte, hogy a tartományi kormány hamarosan pert indít a Dnevnik Holding erőszakos eltulajdonítása miatt. A DP pedig úgy veszi fel a harcot a rágalomhadjárattal, hogy minden nemzetközi szervezethez és nagykövetséghez levelet intéz, melyben ismertetik azokat a részletekről. Kijelentette, hogy előrehozott tartományi választásokra csakis a parlamenti többség elveszítése révén kerülhet sor.