2024. május 3., péntek
EVEZÉS

Indul a Duna-kupa

Palicsi regionális evezőközpont kiépítése is szerepel a tervek között

Három Duna menti ország hat evezősklubjának képviselői a szabadkai városházán együttműködési megállapodást írtak alá, melynek értelmében idén elindítják a Duna-kupa elnevezésű versenysorozatot, valamint a szerződés előirányozza egy regionális evezőközpont kiépítését is Palicson. A Palics Evezősklub mellett az újvidéki Danubius 1885, a Bajai Evezősklub, a Mohácsi Evezősszakosztály, az eszéki Iktus és a Vukovar képviselői írták alá a megállapodást. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy ez az együttműködési megállapodás Szabadka városa számára is rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen Szabadka kiváló kapcsolatokat ápol az említett magyarországi és horvátországi önkormányzatokkal, és a sportklubok közötti együttműködés még jobban megerősíti ezeket a kapcsolatokat.

Minden bizonnyal az evezés még népszerűbb lesz Szabadkán, illetve Palicson, hiszen a Palics Evezősklub nagyon jó eredményekkel rendelkezik, és országos szinten is elismert klubnak számít. Az önkormányzat célja, hogy erősítse az alapsportok csoportjába tartozó sportágakat, és a vízi sportok között az evezés ide tartozik. Az együttműködés eredményeként várhatóan a sportklubok egyre jobb eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi versenyeken is – mondta a polgármester.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete kiemelte, hogy az evezés a nemességhez, az eleganciához kapcsolódik, és nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az olimpiai eszme itt született, hiszen még a coubertini olimpia elindulása előtt Palicson már olimpiai játékokat rendeztek.

Egy ilyen kezdeményezés nemcsak a sporton belül élhet, hanem kiterjedhet a társadalom más szféráira is, például a magyar és a szerb nép közeledésére is szolgálhat – emelte ki Nikowitz.

Alföldi Zoltán, a Bajai Vízügy Spartacus SE utánpótlásedzője visszatekintett az együttműködési szerződés aláírásának előzményeire:

Közel egy évvel ezelőtt Mohácson, majd Baján lefektettük a Duna-régió alapjait, az eszéki megbeszélésen pedig megállapodtunk a működésről, a versenyszámokról, a helyszínekről. Idén négy helyszínen, Palicson, Mohácson, Eszéken, Újvidéken, négy versenyszámban, négyes hajóegységeknek írtuk ki a versenyt a barátság és az együttműködés nevében. Célunk az evezés népszerűsítése, a sport széleskörű elfogadtatása és a jószomszédi viszonyok ápolása és az esélyegyenlőség bemutatása. További céljaink közé a szakmai tapasztalatcsere, valamint a hazai és a nemzetközi pályázatokon való közös részvétel tartozik.

Az aláírás után a küldöttség látogatást tett a Palics Evezőklubban, ahol Maglai Jenő és Vjekoslav Ostrogonac, a Városi Tanács sporttal, turizmussal és ifjúsági kérdésekkel megbízott tagja átadták a klubnak a mintegy 8000 euró értékű új csónakot, melyet a nyolcasban Európa-bajnok és vb-második, hétvégén egypárban a horvát nyílt bajnokságot megnyerő Mačković Martin használ az idei versenyek során.

A regionális evezőközpont a Palicsi-tó nyugati partján kapna helyet, ahol lényegesen kedvezőbb időjárási körülmények uralkodnak, mint a keleti részén, ahol jelenleg a klub épülete található.