2024. május 3., péntek
LABDARÚGÁS

Az UEFA kizárással fenyegeti a Zvezdát

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akár az európai kupaporondról való kizárással is büntetheti a Crvena zvezda Labdarúgóklubot, amennyiben az egyesület április 23-áig nem adja le a több millió eurós tartozásainak rendezésére vonatkozó teljes dokumentációt.

A piros-fehérek múlt pénteken kaptak figyelmeztetést a pénzügyi fair play megszegése miatt, ami miatt az európai kupaporondos szerepléstől való eltiltás fenyegeti a bajnokságban éllovas együttest. A Večernje novosti szerint amennyiben az UEFA elfogadja a tartozások rendezésének tervét, az lehetővé teszi, hogy a Zvezda május 25-éig eleget tegyen kötelezettségeinek. Ha az európai futballt irányító testület elveti a tervet, az egykori BEK-győztest automatikusan kizárják az európai kupaküzdelmekből a 2014/2015-ös idényben.

Emellett az UEFA szabályzata szerint további szankciók is várhatnak a klubra. A büntetések között szerepel az UEFA-kupasorozatokban szerzett bevételek visszatartása, új játékosok nevezésének megtiltása, illetve a benevezhető játékosok számának korlátozása UEFA-versenysorozatok esetében, a folyamatban lévő és a jövőben induló európai kupasorozatokból való kizárás, a trófeák és díjak elvétele.

A kérdéses összeg nem kicsi, hárommillió euró körül mozog. Nem szükséges rögtön kifizetni a tartozásokat, de ellenőrzések következnek, és a probléma rendezésének végső határideje május 25-e. Felfogadtunk egy ügyvédi irodát, a szurkolók pedig tudják, hogy ez a probléma nem a jelenlegi vezetőség sara. Nem vagyunk jó helyzetben, de pozitívan gondolkodunk. Több mint 50 százalék esélyt látunk arra, hogy rendezzük a gondokat, és a következő idényben Európában szerepelhessünk” – nyilatkozta Ivica Tončev, a Crvena zvezda alelnöke.

A Sport napilap információi szerint a következő idénybeli európai kalandtól az egyesületet több mint hárommillió euró választja el. Ebbe a tételbe beletartozik a Milivojević és Pantić megvásárlásáért a Radnak járó 1,7 millió, a klub egykori játékosának, Grzegorz Bronowickinek a bíróság által megítélt 600 ezer euró, míg Kaluđerović, Jevtić, Vilotić, Prosinečki és még néhány játékos elmaradt bérei kb. 120 ezer euró körül mozoghatnak. A klub ráadásul jelenleg 1,5 millió eurós mínuszban van, amibe a hitelezők és a dolgozók iránti tartozások nincsenek beleszámolva.