2024. május 3., péntek

Mentőcsapat a Tiszáért

Zentán új civil szervezet, a Tisza Mentőcsapat kezdte meg a működését – Katasztrófa és elemi csapás esetén is bevethetők az egyesület tagjai

Zentán a közelmúltban alakult meg a kedvenc folyónk nevét viselő Tisza Mentőcsapat. A december végén civil szervezetként bejegyzett és működő csapat elnökét, Baranyi Nándor hivatásos tűzoltót és képzett búvárt arra kértük, hogy lapunk olvasóinak röviden mutassa be az egyesületet és szóljon néhány szót a terveikről.

– A zentai búvárok, így jómagam is már évek óta együttműködünk a hivatalos állami szervekkel, a rendőrséggel és a mentőszolgálattal. Innen jött az ötlet, hogy alakítsunk egy olyan civil szervezetet, amelynek tagjai a balesetek, természeti katasztrófák, környezetvédelmi incidensek esetén bevethetők. Egy ilyen profilú szervezet életre hívásához szükség volt a községi képviselő-testület és nem utolsósorban a belügyminisztérium támogatására és jóváhagyására. Rajtam kívül Habram György Zentáról és Saša Ristić Óbecséről volt a kezdeményezője és alapítója az egyesületnek, amely nem tévesztendő össze a búvárklubbal, amely sportegyesületként tevékenykedik, a mi mentőcsapatunk pedig civil szervezetként működik.

A csapatunk időközben orvosokkal és más profilú szakemberekkel gyarapodott. Sokan érdeklődnek a munkánk iránt, a csapat munkájában bárki részt vehet, az egyesületünk nyitott minden érdeklődő és segítőkész polgár előtt. A rendőrség és az önkormányzat is támogat bennünket felszereléssel és más formában is. Szoros kapcsolatban állunk a zentai rendőrállomással és a nagykikindai körzeti rendőrparancsnoksággal.

Székhelyünk, saját irodánk még nincs, egyelőre a tűzoltólaktanyában tartjuk a megbeszéléseinket. A község pályázat útján megpróbál beszerezni egy komolyabb csónakot, amelyre nagy szükségünk van a folyón való gyors közlekedésben, a felszerelés helyszínre szállításában, tehát a mentési akciókban vennénk nagy hasznát a vízi járműnek. Szükségünk van kompresszora, hogy sűrített levegővel tölthessük fel a búvárpalackokat, amelyeket rendszeresen be kell vizsgáltatni, ami ugyancsak pénzbe kerül.

Tárgyalások folynak, hogy a környező öt Tisza menti község Ada, Csóka, Magyarkanizsa, Törökkanizsa és Zenta közösen vásároljon egy erősebb csónakmotort. A nagy teljesítményű motorcsónak bevethető lesz nem csak a zentai Tisza-szakaszon. Zentán nincs vízi rendőrség, az ellenőrzés, a csónakok és motoros vízi járművek ellenőrzése nagyon ritka és esetleges. A motorcsónakokat sokan engedély nélkül vezetik, ami balesetveszélyes.

Szükség estén, hívásra részt veszünk a folyóban eltűnt, vízbe fulladt személyek felkutatásában, a vízbe esett tárgyak, járművek, csónakmotorok stb. megkeresésében és felszínre hozásában. A strandokon egyelőre nem tudunk vízimentő- és felügyelőszolgálatot ellátni, de a Tiszán jelen vagyunk. A vízimentőknek nem kell képzett búvárnak lenniük, de tanfolyamot kell végezniük, és megfelelő fizikai erőnlétre is szükségük van, hogy a bajba jutott, rosszul lett vagy fuldokló fürdőzőket ki tudják húzni a partra. Zentának nincs kiépített strandja, mindenki a saját felelősségére fürdik a Tiszában. A Tiszát át sem szabadna úszni, aki ilyet tesz, keresztezi a vízi közlekedési útvonalat, és balesetveszélynek teszi ki magát és másokat.

A Tisza védelmét, a természet- és környezetvédelmet is szívügyünknek tekintjük. A terveink között szerepelnek környezetvédelmi akciók szervezése, a Tisza-part és a meder megtisztítása a szilárd szennyezőanyagoktól. Június ötödikére a környezetvédelmi világnap alkalmából nagyszabású tisztító, hulladékgyűjtő akciót szervezünk Tisztítsuk meg a Tiszánkat! elnevezéssel Magyarkanizsától Óbecséig.

Végül szeretném megköszönni mindazoknak az intézményeknek és egyéneknek a segítségét, aki hozzájárultak a mentőcsapat életre hívásához. Azok, akik bármilyen formában támogatni tudják a munkánkat, vagy informálódni szeretnének a Tisza Mentőcsapatról, várjuk a jelentkezésüket a 063/862-0372-es telefonszámon – mondta többek között Baranyi Nándor.