2024. április 28., vasárnap

Huzavona az adai könyvtár körül

Az MNT és a VMSZ az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak átruházását sürgeti

A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete és a Magyar Nemzeti Tanács a Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak átruházását kéri az adai önkormányzattól. Világos Tibor, az adai képviselő-testület VMSZ-es frakcióvezetője és Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke keddi adai sajtótájékoztatójukon elmondták: a könyvtár társalapítói jogaira vonatkozó szerződés megkötése évek óta húzódik, a megbízott igazgató, valamint az igazgatóbizottság mandátuma lejárt, de a tisztségek betöltésére még nem írták ki a pályázatokat:

– A Magyar Nemzeti Tanács 2010 őszén nyilvánította kiemelt jelentőségű intézménnyé a Szarvas Gábor Könyvtárt. Az MNT 2011 tavaszán kezdeményezte a társalapítóvá válás eljárását. Az adai önkormányzat 2011. június 18-án meghozta a megfelelő döntését, tudomásom szerint az erre vonatkozó jogok és kötelezettségek rendezését célzó szerződés szövegét is jóváhagyta a községi tanács, ami soha nem lett végrehajtva – közölte Várkonyi Zsolt, aki hozzátette: – A  kultúráról szóló törvény mindkét esetben legtöbb egy évet irányoz elő megbízott igazgatóbizottsági tag vagy megbízott igazgatói tisztség betöltésére. Az igazgató esetében 60 nappal a megbízatás lejárta előtt ki kell írni a megfelelő pályázatot. Ez a mandátum áprilisban lejárt, de még nincs tudomásunk a pályázat kiírásáról, holott nem tudunk semmilyen okról, hogy ne történjen meg a rendes tagok kinevezése és a pályázat kiírása. Sajnos, a mai napig nem lett aláírva szerződés a társalapítói jogokról, holott Topolyán, Magyarkanizsán és Zentán, ahol már társalapítói vagyunk egyes kulturális intézményeknek, véleményem szerint ez a státusz csak az intézmények javára válhat. Az MNT csupán hozzáteszi a maga eszközeit és munkáját az intézmény tevékenységének jobbításához és fejlődéséhez – nyilatkozta az MNT képviselője.

A könyvtári vagyon marad

Ada község önkormányzata új szerződéstervezetet dolgozott ki az alapítói jogok átruházásáról, amelyből nem engednek

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak a Magyar Nemzeti Tanácsra történő átruházásáról tartott sajtótájékoztatót szerdán Bilicki Zoltán adai polgármester és Csonka Áron megbízott könyvtárigazgató. Bilicki Zoltán közölte, hogy az adai önkormányzat számára elfogadhatatlan az MNT által 2011-ben javasolt korábbi szerződéstervezet, amely szerint nemcsak az alapítói jogok felére tartott igényt a nemzeti tanács, hanem ezzel együtt az intézmény vagyonának a felére is. Mint mondta, többször egyeztettek az MNT képviselőivel, majd az adai önkormányzat kidolgozta saját szerződéstervezetét, de ezt a tervezetet nem fogadta el az MNT. Bilicki Zoltán leszögezte, hogy a községi vagyont nem herdálják el, erről nem hajlandók lemondani semmilyen politikai nyomásra:

– Ada község önkormányzata 2013 végén hivatalos látogatást tett a MNT-ben. A megbeszélésen tárgyaltunk a könyvtár alapítói jogainak az átruházásáról is, és egyetértettünk, hogy ezt közösen kell megoldanunk a jelenlegi összetételű MNT mandátumának végéig –magyarázta Bilicki Zoltán. – Ada község önkormányzata lépéseket is tett ez ügyben, és a községi tanács március 25-ei ülésén elfogadta azt a szerződéstervezet, amelyből nem engedünk. A szerződéstervezet tiszteletben tartja a hatályban lévő törvényeket, azokkal összhangban van, figyelembe veszi az MNT tevékenységét, viszont nem tesz említést a könyvtár vagyonának átruházásáról. A szerződéstervezet lehetőséget ad a MNT számára, hogy javasoljon egy-egy személyt az igazgató- és a felügyelőbizottságba, valamint az önkormányzat által javasolt tagokról véleményt formáljon. Akárcsak az önkormányzat által kiválasztott vagy javasolt igazgató személyéről, de jóváhagyást nem kérünk az MNT-től, csak véleményezést, ami a törvénnyel összhangban van – közölte az adai polgármester.

Csonka Áron megbízott könyvtárigazgató elismerte, hogy a megbízott igazgatóbizottság mandátuma valóban lejárt, viszont az igazgatói megbízatása április 22-ig tart, az intézmény működése pedig zavartalan. Az igazgatóbizottság megválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy időközben az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a nemzeti tanácsokról szóló törvény több rendelkezését. Így az önkormányzat jogászainak tanácsára megvárták, hogy ez megjelenjen a szerbiai hivatalos lapban, majd ezzel összhangban végezték el az intézkedéseket az új igazgatóbizottság megválasztására, amire várhatóan sor kerül az adai képviselő-testület április 24-ei ülésén. Csonka Áron hozzátette: az új igazgatóbizottság összetételét az MNT és a VMSZ képviselői is ismerik, miután a nemzeti tanács és az adai képviselő-testület szakbizottságai is tárgyaltak a jelöltekről.