2024. május 2., csütörtök

Kereslet van, termék nincs

Kiállítások látogatása, rendezvények szervezése – A kishegyesi kecsketenyésztőkhöz társulnak a topolyai juhtenyésztők

Nem vitatható, hogy a kishegyesi kecsketenyésztők igen aktívak voltak tavaly is, számos kiállításon vettek részt és azt tervezik, hogy az idén is ellátogatnak a belgrádi, az újvidéki, a szabadkai és a topolyai kiállításokra. A kiállításoknak köszönhető, hogy nagyon sok ember megismerte termékeiket és most már keresik is azokat, de nincs belőle elegendő. Ezért kellene jobban megszerveződniük a gazdáknak, hogy elegendő mennyiséget tudjanak piacra dobni.

Talpai András, a kecsketenyésztők egyesületének elnöke adta ezt az értékelést az egyesület szokásos évi közgyűlésén, amelyen nemcsak kishegyesi, hanem gunarasi és zentagunarasi termelők is részt vettek. Az egyesületnek évente két nagyobb rendezvénye szokott lenni, az egyik a hagyományos ételek készítése kecskehúsból, ezt a tervek szerint június 21-én tartják meg. A másik az Anna-napi főzőverseny, amelyet a kishegyesi templombúcsú hetében július végén tartanak majd. Az első rendezvényt tartományi támogatással szervezik a másikat a kishegyesi község és a helyi közösség támogatják. Az ülés résztvevőit üdvözölve Mohácsi Zoltán alpolgármester is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat igyekszik minden támogatást megadni az egyesületnek, mert nagyon hasznos munkát végez. A kecsketenyésztés ugyanis az egészséges élelmiszer-előállítás egyik lehetséges fejlődési iránya.

Az egyesület tagjai tárgyaltak arról is, hogy a szervezetet ki kell bővíteni a juhtenyésztéssel, s akkor lehetőség nyílna arra, hogy sokkal több tagja legyen az egyesületnek. A juhtenyésztés ugyanis sokkal közelebb áll a kecsketenyésztéshez, mint más állattenyésztési ágazatok. Ilyen megbeszélések folytak a topolyai juhászokkal és a bácsfeketehegyi juhtenyésztőkkel is.