2024. május 19., vasárnap

Egy hónapja víz nélkül

A krivajai helyi közösséghez tartozó Pilákon egy hónapja nincs vízszolgálatatás – A Krivaja Rt. és Topolya község önkormányzata is segítséget ígért a falucskának

Pilák a krivajai helyi közösséghez tartozik és kb. 50 lakosa van. Egy hónapja vezetékes víz nélkül maradtak. Korábban a Krivaja Rt. kútjáról kapták a vizet, de az tönkrement és nem lehet többé javítani.

Tegnap délelőtt sajtótájékoztatót tartott Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere, amelyen jelen voltak Sipos Hajnalka, a községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja, Nagy Ottó, a községi tanács infrastrukturális és közlekedési ügyekkel megbízott tagja, valamint a Krivaja Rt. és Pilák település képviselői.

Sivčević Miloš a pilákiak nevében elmondta, hogy a krivajai helyi közösség semmit sem akar tenni településük érdekében, noha az ottaniak több évtizeden keresztül fizették a helyi járulékot.

– Az idősebb pilákiak 30 éven keresztül fizették a helyi járulékot, és most, amikor szükségünk lenne egy új kútra, akkor meg sem akarnak hallgatni bennünket. A Krivaja Rt. sietett a segítségünkre, az ő tartálykocsijukkal látjuk el a falut vízzel – mondta el Sivčević, majd arról is beszámolt, hogy a víz hiánya miatt gondjaik vannak a tisztálkodással és mosással is, ami azért is probléma, mert gyermekek is élnek a faluban.

A krivajai helyi közösségben egy egész problémahalmazt kell megoldani, de legégetőbb gond a pilákiak vízellátása, mondta Kókai M. Melinda.

– Megnéztük, hogy mi történt és kiderült, hogy két pumpa is beleszakadt a kútba, eltömítve azt. Megjavítani sajnos már nem lehet, új kutat kell fúrni. Mi tartjuk a kapcsolatot a lakosokkal és a Krivaja Rt.-vel is, és megpróbálunk közös megoldást találni – számolt be a polgármester, majd elmondta, hogy idáig az volt a legnagyobb gond, hogy Pilákon nincs közterület, ezért nem tudtak hol kutat fúrni. Úgy látszik, hogy most erre a problémára is akadt megoldás.

– Dicséret illeti a mezőgazdasági vállalatot, mert hajlandó végig részt venni a probléma megoldásában. A vállalat igazgatója felajánlotta, hogy az itt élő 20 családnak odaajándékoz egy parcellát a településen, illetve donációt is ad nekik, hogy kifúrassanak egy kutat és vízközösséget alakítsanak – mondta Kókai M., majd hozzáfűzte, hogy az önkormányzat is minden segítséget meg fog adni annak érdekében, hogy minél hamarabb visszaálljon a vízszolgálatatás Pilákon.

A polgármester a pilákiak vízkálváriája kapcsán rávilágított arra a problémára is, hogy a polgárok nincsenek tisztában a jogaikkal.

– Nagyon rossz, hogy a kis településen élő lakosok nincsenek tisztában a jogaikkal, nem tudják, hogy hova forduljanak, ha valami probléma adódik. A pilákiak is csak akkor jöttek el az önkormányzathoz, amikor már nagyon súlyossá vált a problémájuk, és most már nagyon nehéz rövid idő alatt megoldást találni – hangoztatta Kókai M. Meglátása szerint a polgároknak fel kell hívniuk az önkormányzat figyelmét, ha egy helyi közösség nem úgy dolgozik, ahogy kellene.

– Nem normális állapot, ha egy helyi közösséghez 5 település tartozik, és csak egyet favorizálnak, a többin pedig nem oldják meg a problémákat – mondta a polgármester.

A sajtótájékoztató végén a pilákiak képviselői és a polgármester megegyeztek, hogy ma délelőtt ismét találkoznak és konkretizálják a további teendőket.